Deperdussin 1910

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deperdussin 1910
Deperdussin 1910
Fabrikant Aéroplanes Deperdussin
Type(n) Sport-, training- en wedstrijdvliegtuig
Lengte 7,24 m
Spanwijdte 8,76 m
Stoelen voor passagiers 1 piloot
Leeggewicht 280 kg
Vleugeloppervlak 14 m2
Motoren 1 × Anzani 3-cyl. Fan 40-45 hp. Luchtgekoelde driecilinder semi-radiaalmotor, 37 kW (50 pk)
Kruissnelheid 90 km/u (max.)
Eerste vlucht 1910
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Deperdussin 1910 - Norsk Teknisk Museum, Oslo

De Deperdussin 1910, ook aangeduid als Deperdussin Type A, was een Frans eenmotorig middenvleugel sportvliegtuig, ontwikkeld en geproduceerd door vliegtuigfabriek Aéroplanes Deperdussin. De eerste vlucht was in 1910. Het was het eerste vliegtuig van Deperdussin dat in aanzienlijke aantallen werd geproduceerd.[1]

Ontwerp en historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Deperdussin 1910 had een dunne houten romp met licht taps toelopende vleugels. Het was een op de Blériot XI geïnspireerd ontwerp van technisch directeur Louis Béchereau. De besturing om de langsas werd verkregen door middel van vleugelverdraaiing (tordatie) door aan het stuurwiel te draaien. Het hoogteroer werd bediend door het stuurwiel naar voren of achteren te bewegen. Het richtingroer werd bediend met voetpedalen. De constructie werd verstevigd door een web van spandraden tussen de romp en de vleugels. Doordat de romp erg ondiep was zat de piloot bijna op het vliegtuig en was derhalve blootgesteld aan weer en wind. Het toestel werd uitgerust met verschillende types motoren van 25 – 70 pk.

De Deperdussin 1910 zette verschillende records neer en deed met succes mee aan diverse races. Het toestel werd ook ingezet door vliegscholen in Frankrijk, Engeland en Australië.

Museumvliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Shuttleworth Collection in Bedfordshire (VK) heeft een luchtwaardige Deperdussin 1910 met de registratie G-AANH in haar collectie.
  • Het Norsk Teknisk Museum in Oslo bezit een Deperdussin 1910.
  • Het RAAF Museum in Point Cook (Australië) heeft een replica in de collectie.
  • Het Australian War Memorial museum in Canberra (Australië) heeft een taxi-exemplaar voor grondtraining in haar expositie.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

De type-aanduidingen van Deperdussin zijn niet eenduidig. Deperdussin zelf gebruikte in een catalogus uit 1911 de aanduidingen: Types A, B, C, D en E. Het maandblad Flight had het in een verslag betreffende de Paris Aero Salon van 1911 over de volgende vier types: de "School Type", de "Military single seater", de "Military two-seater" en de "Military three-seater".

School Type
Dit model was uitgerust met een 25 pk (19 kW) Anzani driecilinder semi-radiaalmotor, was 7,45 m lang, met een spanwijdte van 8,5 m.
Military single seater
Dit type was gemotoriseerd met een 50 pk (37 kW) Gnome Omega rotatiemotor en was met 7,5 m iets langer.
Military two-seater
Dit model was uitgerust met een 70 pk (52 kW) Gnome Gamma rotatiemotor en was 8 m lang, met een spanwijdte van 10 m.
Military three-seater
Een ander model, maar verdere gegevens onbekend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]