Der Turm (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Der Turm
Regie Christian Schwochow
Scenario Thomas Kirchner
Muziek Can Erdoğan-Sus, Daniel Sus
Montage Frank Lamm
Productiebedrijf ARD
Genre Drama
Speelduur 180 minuten
Taal Duits
Land Vlag van Duitsland Duitsland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Der Turm is een tweedelige Duitse televisieserie naar het gelijknamige boek van Uwe Tellkamp. De serie werd voor het eerst op 3 en 4 oktober 2012 op Das Erste uitgezonden.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Der Turm beschrijft het wel en wee van de familie Hoffmann te Dresden in de laatste zeven jaar van de DDR voor de val van de muur. Vader Richard Hoffmann is een succesvol chirurg en hoopt het hoofd van de kliniek op te kunnen volgen. Aan zijn zoon Christian stelt hij hoge verwachtingen en voorziet hij eenzelfde carrière, hetgeen de verhouding tussen vader en zoon niet ten goede komt. Des te beter kan Christian opschieten met zijn oom Meno, de oudste broer van zijn moeder Anne. Meno is lector en moet daarbij rekening houden met de cultuurbureaucratie. Hiermee bevindt Meno zich in een spagaat want hij voelt tegelijkertijd meer verwantschap met de auteurs, die onder de censuur lijden, dan met de ideologie van de staat.

Richard Hoffmann heeft reeds een jarenlange affaire met de secretaresse Josta Fischer, met wie hij een dochter heeft. Dit gegeven maakt hem, net als een op jonge leeftijd begane jeugdzonde, chantabel voor de Stasi. De Stasi zet Richard onder druk en hij maakt als uitvloeisel daarvan een einde aan zijn buitenechtelijke verhouding, maar zijn weigering om als informant op te treden krijgt gevolgen voor zowel zijn familie als zijn carrière.

Om toegang te krijgen tot een studie geneeskunde wordt Christian na een succesvolle schoolopleiding gedwongen om drie jaar te tekenen voor de Nationale Volksarmee. Christian wordt tijden zijn dienst gedwongen te kiezen tussen het systeem en menselijkheid en weet deze druk ten slotte niet meer te weerstaan. Na een gevangenisstraf wegens ongehoorzaamheid jegens zijn meerdere moet Christian zijn driejarige dienstperiode vol maken, terwijl moeder Anne zich in de laatste dagen van het communistische regime aansluit bij de oppositiebeweging.[1][2]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Jan Josef Liefers Richard Hoffmann
Sebastian Urzendowsky Christian Hoffmann
Claudia Michelsen Anne Hoffmann
Götz Schubert Meno Rohde
Nadja Uhl Josta Fischer
Josephin Busch Reina Kossmann
Valery Tscheplanowa Judith Schevola
Hans Uwe Bauer Ulrich Rohde
Steffi Kühnert Barbara Rohde
Stephanie Stumph Ina Rohde
Sergej Moya Ezzo Rohde
Thorsten Merten Manfred Weniger
Christian Sengewald Thomas Wernstein
Udo Schenk Kohler
Ernst-Georg Schwill Chefarzt Müller
Peter Prager Direktor Fahner
Peter Sodann Max Barsano

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2012: Bambi (publieksprijs)
  • 2013: Goldene Kamera voor Claudia Michelsen (beste Duitse actrice)
  • 2013: Grimme-Preis in de categorie Fictie voor Thomas Kirchner (draaiboek), Christian Schwochow (regie), Lars Lange (decor) en Jan Josef Liefers, Claudia Michelsen en Sebastian Urzendowsky (namens de spelers)
  • 2013: Jupiter-Filmpreis voor de beste televisiefilm
  • 2013: Onderscheiding voor de beste montage (voor Jens Klüber) door de Deutsche Akademie für Fernsehen