Domein Masy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kapel Masy

Domein Masy is de naam van een landgoed en natuurgebied dat zich bevindt ten noordoosten van het Belgische Houthalen-Oost, gelegen in de gemeente Meeuwen-Gruitrode.

Het domein werd omstreeks 1880 aangekocht door Théodore Masy (1840-1935), die eigenaar was van een Luikse steenkoolmijn (Charbonnages Espérance & Bonne Fortune), aandeelhouder van Cockerill, en een van de oprichters van de steenkoolmijn van Zwartberg. Oorspronkelijk heette dit heidegebied de Gekkenberg, maar Masy veranderde de naam in Eikenberg. Er werd van 1886-1888 een landhuis gebouwd, en in 1921 zelfs een riant kasteeltje, dat over de nieuwste snufjes beschikte, zoals een elektrische lift, voor die tijd uitzonderlijk. Ook was er een salon japonais, compleet met uit Japan geïmporteerde meubelen.

Théodore liet exotische bomen planten, zoals mammoetbomen en hij kweekte orchideeën en wijngaardslakken. Als amateursterrenkundige bezat hij ook een observatorium. Zijn tweede vrouw, Elisabet Couret, erfde het landgoed, maar werd uiteindelijk met psychiatrische problemen opgenomen in een Ursulinenklooster. Zij maakte het landgoed over aan Alexandre Laudat, een priester-neef. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de bezetter er zijn intrek, en later de Engelsen en Amerikanen. Het landhuis raakte in verval en werd nadien ook wel geplunderd.

Het kasteel werd uiteindelijk door het leger opgeblazen: men was bang dat er toch nog mensen in zouden verblijven, wat een gevaar opleverde tijdens schietoefeningen op de naburige Donderslagse Heide. Ook het domein werd onderdeel van het schietterrein. Cynisch is dat Théodore Masy zelf de initiator van dit terrein is geweest.

In 1904 werd een kapel gebouwd in neo-byzantijnse stijl. Model daarvoor stond het Mausoleum van Galla Placidia te Ravenna. Hier werd aanvankelijk de eerste vrouw van Masy, Marie Gravez (1841-1900), bijgezet. Later werd dit ook een grafkapel voor de familieleden. Ook Théodore vond er zijn laatste rustplaats. In 1976 werd de kapel gerestaureerd. Ze ligt op een deel het domein, aan de Karperstraat, dat in particuliere handen is. Dit is niet toegankelijk voor het publiek.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]