Emacs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een screenshot van GNU Emacs met verschillende soorten bestanden open

Emacs is een groep van teksteditors met uitgebreide mogelijkheden en een krachtige macro-taal (Elisp, een vorm van Lisp). Deze teksteditors zijn populair onder programmeurs en andere technisch ingestelde computergebruikers. De originele EMACS was een verzameling Editor-MACroS voor de editor TECO, en werd geschreven in 1975 door Richard Stallman, Guy Steele en Dave Moon[1].

Sindsdien zijn er veel nieuwe varianten van Emacs verschenen. Twee ervan zijn breed in gebruik. De originele GNU Emacs die door Richard Stallman wordt ontwikkeld sinds 1984, en XEmacs, die uit GNU Emacs is ontstaan en sinds 1991 en nog steeds in 2014 onafhankelijk wordt ontwikkeld. Elisp maakt de gebruikers mogelijk om eigen commando's te schrijven. Zelf bevat Emacs standaard duizenden commando's, die in macro's gecombineerd kunnen worden om het werk van de gebruiker te automatiseren.

In de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw woedde er een onvermoeibare woordenstrijd over wie de beste editor had tussen gebruikers van Emacs (meestal Lisp-programmeurs van MIT of Stanford), en gebruikers van vi (meestal C-programmeurs op Unix-systemen, bijvoorbeeld uit Berkeley).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zie o.a. GNU/Linux FAQ, door Richard Stallman: http://www.gnu.org/gnu/gnu-linux-faq.html