Erekruis voor Vrijwillige Welzijnszorg in Oorlogstijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kruis
Kruis

Het Erekruis voor Vrijwillige Welzijnszorg in Oorlogstijd (Duits: Ehrenkreuz für freiwillige Wohlfartspflege im Kriege) was een onderscheiding van het koninkrijk Saksen. De onderscheiding werd op 11 oktober 1915 ingesteld door koning Friedrich August van Saksen. Het kruis wordt tot de militaire onderscheidingen gerekend[1].

Men verleende het kruis aan mannen, vrouwen en "maagden" (ongehuwde vrouwen).

In 1912 werd al een roodomrand Erekruis voor Vrijwillige Ziekenzorg ingesteld. Dat kruis leek sterk op het eerdere blauwomrande Herinneringskruis voor de Jaren 1870/71. Het kruis werd voor verdiensten op het gebied van vrijwillige ziekenzorg tijdens de Frans-Duitse Oorlog en andere "hoogstaande en opofferende daden" tijdens die oorlog uitgereikt. In de Eerste Wereldoorlog zouden ook twee Saksische oorlogsonderscheidingen, het Herinneringskruis voor Vrijwillige Ziekenzorg in Oorlogstijd en het Herinneringskruis voor Vrijwillige Welzijnszorg in Oorlogstijd deze vorm krijgen. Details zoals de kleur van het emaille en het lint verschilden. Het Erekruis voor Vrijwillige Ziekenzorg in Oorlogstijd werd aan een lint met brede zwarte biezen en de drie groene strepen gedragen.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Het Erekruis voor Vrijwillige Welzijnszorg in Oorlogstijd was een verguld bronzen kruis pattée dat op een krans van eikenblad en lauweren was gelegd[2]. Op de voorzijde was een blauwomrand gouden medaillon gelegd met het gekroonde verstrengelde monogram "FA" van de stichter. Op de blauw geëmailleerde ring zijn zes gouden sterretjes aangebracht. Op de keerzijde staan de jaartallen "1914/15"[3]. De medaillons zijn bij sommige kruisen apart vervaardigd en op het kruis gemonteerd. Er zijn ook kruisen uit één stuk. Naarmate de oorlog vorderde werden de kruisen, om materiaal te sparen, vlakker. Toch werd niet tot het gebruik van oorlogsmetaal overgegaan.

Op de keerzijde staat ofwel "1914 - 1915", "1914 - 1916" of "1914 - 1918".

Het kruis heeft een diameter van 27 millimeter.[4] Latere producties zijn lichter dan de oorspronkelijke 10,5 gram. Dit gewicht was op zijn beurt al lichter dan dat van de eerdere kruisen die 11,3 gram wogen.

Het werd aan een wit lint met zwarte bies en drie brede groene strepen[5] op de linkerborst of door dames aan een strik van dezelfde stof op de linkerschouder gedragen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jörg Nimmergut, Katalog Orden & Ehrenzeichen von 1800 bis 1945, München 2012