Etonogestrel implantatiestaafje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Implanon in verpakking

Het etonogestrel implantatiestaafje (ook wel bekend onder zijn merknaam Implanon) is een wit, buigzaam staafje van 4 centimeter lang en 2 millimeter dik, dat onderhuids ingebracht wordt aan de binnenzijde van de bovenarm van de vrouw en is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen.

Werking[bewerken]

Het etonogestrel implantatiestaafje heeft een remmende werking op de eisprong; er komt geen eicel vrij tijdens de menstruatiecyclus van de vrouw. Verder zorgt het ervoor dat zaadcellen moeilijk door de slijmprop in de baarmoederhals kunnen doordringen en wordt de baarmoeder minder geschikt gemaakt voor het innestelen van de eicel doordat het baarmoederslijmvlies verminderd groeit. Hierdoor kan de menstruatie verminderen of zelfs uitblijven.
De remming van de eisprong begint binnen een dag na inbreng van het staafje en houdt 2 tot 3 jaar aan.

Samenstelling[bewerken]

Etonogestrel is de werkzame stof in het implantaat. Deze stof is een vrouwelijk progestageen hormoon, dat ongeveer dezelfde werking heeft als het natuurlijke hormoon progesteron. Het implantatie staafje bevat 68 milligram van deze werkzame stof, waarvan dagelijks zo'n 25-45 microgram van in het lichaam terecht komt: in week 5/6 kan dit nog 60-70 microgram zijn.

Bijwerkingen[bewerken]

Hormonale voorbehoedmiddelen en kanker

Bij alle vrouwen kan borstkanker ontstaan, ongeacht of ze wel of geen hormonale anticonceptie gebruiken. Bij vrouwen die een anticonceptie pil gebruiken wordt iets vaker borstkanker geconstateerd dan bij niet-pilgebruiksters van dezelfde leeftijd. Als vrouwen met de anticonceptie pil stoppen dan neemt het risico weer langzaam af, zodat het 10 jaar na het stoppen hetzelfde is als voor niet-pilgebruiksters. Borstkanker komt zelden voor beneden de 40 jaar maar het risico wordt groter bij hogere leeftijd. Daarom is het aantal extra gevallen van borstkanker hoger onder vrouwen die de anticonceptie pil op wat hogere leeftijd gebruiken. Hoe lang de anticonceptie pil gebruikt wordt is minder belangrijk. Het extra aantal gevallen van borstkanker is klein ten opzichte van het levenslange risico voor borstkanker. De gevallen van borstkanker die in pilgebruiksters gevonden worden zijn vaker in een minder vergevorderd stadium dan die in niet-pilgebruiksters. Het is niet bekend of het verschil in borstkankerrisico wordt veroorzaakt door de anticonceptie pil. Het kan ook zijn dat pilgebruiksters vaker worden onderzocht zodat de borstkanker eerder wordt ontdekt. Deze bevindingen gelden mogelijk ook voor andere anticonceptiva op basis van hormonen, zoals bijvoorbeeld implantaten.

Hormonale voorbehoedmiddelen en trombose

Trombose is de vorming van een bloedstolsel waardoor een bloedvat kan worden afgesloten. Trombose treedt soms op in een van de diepgelegen aderen van het onderbeen (diepe veneuze trombose). Als het stolsel loslaat, kan het terechtkomen in de slagaderen van de longen en daar een bloedvat afsluiten (longembolie). Diep veneuze trombose komt zelden voor. Het kan zich ontwikkelen ongeacht of u hormonen gebruikt ter voorkoming van zwangerschap of niet. Het kan ook voorkomen tijdens de zwangerschap. De kans op trombose bij vrouwen die de anticonceptie pil gebruiken is iets groter dan bij vrouwen die geen anticonceptie pil gebruiken, maar het is kleiner dan het risico tijdens de zwangerschap. Het is niet bekend of dit ook geldt voor anticonceptiemiddelen zoals Implanon®, die alleen een progestageen hormoon bevatten. Als u plotseling last krijgt van verschijnselen die op trombose kunnen wijzen, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dokter. (Zie ook ‘Wanneer naar de dokter tijdens het gebruik van Implanon®?’).

Vaginale bloeding

Tijdens het gebruik van Implanon® kan er met onregelmatige tussenpozen bloedverlies optreden uit de schede. Dit kan zeer gering zijn of er kan sprake zijn van iets meer bloedverlies, zoals bij een maandelijkse bloeding. Het kan ook gebeuren dat u helemaal geen bloeding krijgt. Dit betekent niet dat Implanon® niet bij u zou passen of dat de bescherming tegen zwangerschap verminderd is. In het algemeen hoeft u dan ook niets te ondernemen. Als u heel veel bloedverlies heeft of als het langdurig is moet u de dokter raadplegen.

Ovariumcysten

Tijdens het gebruik van alle laaggedoseerde hormonale anticonceptiva kunnen zich met vocht gevulde blaasjes in de eierstokken ontwikkelen. Deze worden ovariumcysten genoemd. De blaasjes verdwijnen meestal spontaan. Soms kunt u wat last hebben van buikpijn maar ze veroorzaken zelden grote problemen.

Wisselwerkingen met andere geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen tot gevolg hebben dat Implanon® minder goed werkt. Hiertoe behoren onder andere geneesmiddelen voor de behandeling van epilepsie (bijvoorbeeld fenytoine, barbituraten, primidon, carbamazapine, topiramaat, felbamaat, oxcarbazepine) en tuberculose (bijvoorbeeld rifampicine), of hiv-infecties (ritonavir, nelfinavir), geneesmiddelen voor de behandeling van sommige andere infecties (bijvoorbeeld griseofulvine), en het kruidenmiddel sint-janskruid (meestal gebruikt voor de behandeling van depressie stemmingen). Laat de dokter die Implanon® voorschrijft daarom altijd weten welke geneesmiddelen of kruidenmiddelen u gebruikt. Vertel ook iedere andere dokter of tandarts die u een geneesmiddel voorschrijft (of aan de apotheker) dat u Implanon gebruikt. Zij kunnen u dan vertellen of het nodig is een extra niet-hormonaal voorbehoedmiddel te gebruiken en ook hoe lang u dat dan moet gebruiken. Zij kunnen u ook aanraden om Implanon te laten verwijderen. Raadpleeg eerst uw dokter wanneer u van plan bent om kruidenmiddelen te gaan gebruiken terwijl u reeds Implanon gebruikt.

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt dat u zwanger zou kunnen zijn mag u Implanon® niet gebruiken. Als u niet zeker weet of u zwanger bent of niet, moet u een zwangerschapstest uitvoeren voordat u Implanon gaat gebruiken.

Borstvoeding

Er zijn geen gegevens over het gebruik van Implanon door vrouwen die borstvoeding geven. Implanon® mag tijdens de borstvoeding gebruikt worden. Implanon® heeft geen invloed op de productie en kwaliteit van de moedermelk. Echter, een kleine hoeveelheid van het werkzame bestanddeel van Implanon® komt in de moedermelk terecht. De gezondheid van baby’s van wie de moeder Implanon® gebruikte terwijl zij tegelijkertijd borstvoeding gaf is tot op de leeftijd van 3 jaar gevolgd. Er werden geen afwijkingen in de groei en de ontwikkeling van de kinderen gezien. Als u Implanon® wilt gaan gebruiken terwijl u nog borstvoeding geeft, kunt u het beste contact opnemen met uw dokter.

Rijvaardigheid

Het is niet waarschijnlijk dat het gebruik van Implanon de rijvaardigheid beïnvloedt.

Producent[bewerken]

Implanon wordt gemaakt door Organon.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Bijsluiter Implanon (juli 2003)
  • Bijsluiter van Apotheek.nl