Exploits (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Exploits
De Exploits ten westen van Grand Falls-Windsor
Lengte 115 km
incl. bovenloop 272 km
Hoogte (bron) 154[1] m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 1,3[1] m/km
Stroomgebied 10.241 km²
Bron Beothuk Lake[1]
48° 46′ NB, 56° 36′ WL
Monding Bay of Exploits
49° 5′ NB, 55° 20′ WL
Zijrivieren Harpoon Brook, Badger Brook, Sandy Brook
Plaatsen Badger, Grand Falls-Windsor en Bishop's Falls
Stroomt door Newfoundland (Canada)
Exploits (rivier) (Newfoundland en Labrador)
Exploits (rivier)
Exploits (rivier)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Exploits is een 115 km lange rivier in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador die het eiland Newfoundland doorkruist.[2] Inclusief zijn bovenloop de Lloyds is hij met een lengte van 272 km de langste rivier van Newfoundland.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

Bovenloop[bewerken | brontekst bewerken]

De rivier de Lloyds wordt beschouwd als de bovenloop van de Exploits. Hij vindt zijn oorsprong op ongeveer 480 meter hoogte in een afgelegen merengebied in het zuidwesten van Newfoundland. De rivier stroomt gedurende zijn hele lengte in ruwweg noordoostelijke richting. Onderweg stroomt hij achtereenvolgens doorheen King George IV Lake, onderdoor provinciale route 480 en doorheen Lloyds Lake. Na 105 km mondt hij uit in het zuidwestelijke uiteinde van Beothuk Lake, een van Newfoundlands grote meren.

Benedenloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na een afstand van 52 km doorheen Beothuk Lake afgelegd te hebben, verlaat de Exploits dat meer in het noordoosten. Vanaf daar stroomt de rivier 115 km in oostnoordoostelijke richting doorheen bosrijk gebied naar het zuidelijkste punt van de Bay of Exploits. Al doende passeert hij drie plaatsen, met name Badger, Grand Falls-Windsor en Bishop's Falls. Bij die twee laatste plaatsen bevinden zich waterkrachtcentrales.

De Exploits kent verschillende zijriviertjes waarvan Harpoon Brook, Badger Brook en Sandy Brook de grootste zijn. Het omliggende gebied van de benedenloop heeft economisch belang voor voornamelijk de sectoren van de bos- en mijnbouw.

Het is een van de tientallen Newfoundlandse rivieren die Atlantische zalmen jaarlijks gebruiken voor hun paaitrek.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]