Fajoem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fajoem
محافظة الفيوم
Gouvernement in Egypte Vlag van Egypte
Vlag van Fajoem
Kaart van Fajoem
Algemeen
Oppervlakte 1827[1] km²
Inwoners (11 nov 2006) 2.512.792[1] (1375 inw/km²)
Hoofdplaats El-Fajoem
Portaal  Portaalicoon   Egypte

Fajoem (Fayoem, Fayum) is een gouvernement in Egypte met oppervlakte van 1270 km² en een inwoneraantal van 2.512.792 (volkstelling 2006). De hoofdstad is de stad El-Fajoem, dat op ongeveer 90 km ten zuidwesten van Caïro ligt.

De naam 'Fajoem' is afgeleid van het Koptische woord Phiom, dat 'de zee' betekent. In de Fajoem ligt namelijk een meer. In de Griekse tijd werd het 'Moeris-meer' genoemd. Deze naam was afgeleid van het Oud-Egyptisch woord Mer wer, dat 'grote Water' betekent. Tegenwoordig wordt het 'Birket Karoen' genoemd. Het meer, dat nu ongeveer 40 meter onder de zeespiegel ligt, is veel kleiner dan vroeger en is zout geworden. De Fajoem wordt gevoed door de Bahr Joesoef (rivier van Jozef), een gekanaliseerde zijtak van de Nijl. Hierdoor is de Fajoem, hoewel vaak zo genoemd, geen oase.

Plaatsen in de Fajoem[bewerken]

  • Hoofdplaats: El-Fajoem (de naam was: Medinet el-Fajoem). In de Griekse tijd werd de plaats Crocodilopolis (Grieks: Κροκοδείλων πόλις) genoemd. Hier werd de krokodilgod Sobek vereerd. In de periode van de Ptolemaeën werd de plaatsnaam Ptolemais Euergetis en Arsinoë genoemd (Grieks: Ἀρσινόη, naar Arsinoë II zuster en vrouw van Ptolemaeus II Philadelphus). De Bahr Joesoef loopt door de plaats en drijft waterraderen aan.
  • Seila - Kleine piramide uit de 3e Dynastie van Egypte
  • Hawara - Piramide van Amenemhat III.
  • El-Lahoen - Piramide van Senoeseret II
  • Karanis
  • Tebtynis
  • Medinet Maadi - Archeologisch terrein van de plaats Narmoethis.

Fajoem-portretten[bewerken]

Portret uit Fajoem.

In de Romeinse periode werden hier de beroemde Fayum-portretten of mummieportretten gemaakt.

Bronnen, noten en/of referenties