Famagusta (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Famagusta
Mağusa
Αμμόχωστος
Plaats in Noord-Cyprus Vlag van Noord-Cyprus
Famagusta (plaats)
Famagusta (plaats)
Coördinaten 35° 7′ NB, 33° 56′ OL
Algemeen
Inwoners 35.453
Foto's
City center Famagusta roundabout.jpg

Famagusta (Turks: Mağusa; Grieks: Αμμόχωστος, Ammóchostos) is een stad aan de oostkust van Cyprus.

In juli 1974 zijn de oorspronkelijke bewoners door Turkse bezetters uit de stad verdreven. De stad heeft sinds die tijd geen menselijke inwoners meer gehad (uitgezonderd het noordoostelijk deel, dat nu onderdeel is van de alleen door Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus). De hele wijk Varosha (de kustwijk) is nu omgeven door een hek en wordt beschouwd als niemandsland dat voor geen van beide partijen toegankelijk is. Hotels en huizen zijn compleet leeggehaald. Alleen het betonnen skelet staat er nog en het hele gebied (ook wel de dodenstad genoemd) wordt nu bewaakt door het Turkse leger.

De reden waarom dit gedeelte bewaakt wordt en er deels nog staat is: mocht er ooit schot komen in de onderhandelingen tussen het Turkse Noorden en het Griekse Zuiden, dan is dit het gedeelte dat als eerste teruggegeven wordt aan de Grieks-Cyprioten. De reden hiervan: vóór 1974 (voor de opsplitsing) was Famagusta de belangrijkste stad van Cyprus, met aantrekkelijke stranden, vier- en vijfsterrenhotels, en een groot uitgaansgebied.

Dit was het geval totdat in juli 1974 een Engelse generaal een groen potlood nam en de scheidingslijn tekende. Noordoostelijk Famagusta behoort sinds die tijd toe aan de Turken.

Voetbalclub Anorthosis Famagusta speelt nu vanuit de stad Larnaca. Mağusa Türk Gücü SK speelt nog steeds in de stad.