FedEx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
FedEx
Vrachtwagens van FedEx
Vrachtwagens van FedEx
Beurs NYSE: FDX
Oprichting 1971
Oprichter(s) Frederick W. Smith
Sleutelfiguren Frederick W. Smith (Oprichter, Voorzitter & CEO)
Alan B. Graf Jr. (Vicepresident & CFO)
T. Michael Glenn (Vicepresident Markteting)
Robert B. Carter (Vicepresident & CIO)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Memphis, Tennessee
Werknemers 275.000 (2006)
Industrie Koerier
Omzet Gestegen $ 32,29 miljard (2006)
Website fedex.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
FedEx DC-10, Logan Airport, Boston

FedEx, voluit FedEx Corporation, is een bedrijf dat logistieke en koeriersdiensten aanbiedt via grond en lucht, inclusief zware vracht. FedEx is een portmanteau van de originele bedrijfsnaam Federal Express.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is opgericht als Federal Express in 1971 door Frederick W. Smith in Little Rock (Arkansas), maar verplaatst naar Memphis (Tennessee) in 1973 nadat de luchthaven weigerde langer diensten te verlenen. De naam is gekozen als symbool voor een nationale marktplaats en met de bedoeling bij te dragen aan het verwerven van contracten bij de Amerikaanse overheid. In juni 2008 rapporteerde FedEx zijn eerste verlies in zijn geschiedenis. Dit wordt naast de tegenvallende groei en de lage dollarkoers veroorzaakt door de extreem hoge brandstoftoeslag in dat jaar.

FedEx Express[bewerken]

De luchtvaartactiviteiten werden gebundeld in de dochteronderneming FedEx Express. Het bedrijf is echt gestart op 17 april 1973 met een netwerk van 14 Dassault Falcons die 25 steden in de Verenigde Staten verbonden. FedEx Express was de eerste vrachtluchtvaartmaatschappij die straalvliegtuigen gebruikte voor haar diensten en groeide snel na de deregulering van de sector.