Formula Electric Belgium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Umicore Nova, de raceauto van Formula Electric Belgium gebruikt tijdens het Formula Student-seizoen 2017.

Formula Electric Belgium (FEB), lokaal bekend als Formula Electric, is een Belgisch Formula Student team geassocieerd met de KU Leuven. Het team is opgericht in 2014 na een fusie tussen Formula Group T van de toenmalige onafhankelijke hogeschool Groep T en Thomas More Innovation, van Thomas More, die zelf sinds 2011 bestonden.[1][2] Het team, gevestigd in Kessel-Lo (Leuven), neemt deel aan de elektrische klasse van Formula Student en staat in deze klasse 70ste op de wereldranglijst.[3] Sinds 2020 neemt het team ook deel aan de autonome klasse. De huidige team manager is Rob Vandecruys.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het team bestaat uit ongeveer 35 studenten van de KU Leuven, die ofwel het postgraduaat innoverend ondernemen volgen, ofwel hun bachelor- of masterthesis bij het team schrijven. Deze studenten vertegenwoordigen veel verschillende campussen van de KU Leuven, waaronder die in Leuven, Heverlee, Hasselt, Sint-Katelijne-Waver en Gent. Het belangrijkste doel van het project is onderwijs. De bedoeling is dat studenten groeien in technische kennis door toepassing van de theorie in een realistische semi-professionele omgeving, maar dat ze tegelijkertijd ook groeien in softskills, aangezien het team volledig door studenten georganiseerd wordt.

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

Formula Electric Beglium ontwerpt, bouwt en test elk jaar in ongeveer 9 maanden een elektrische racewagen om tijdens de zomermaanden deel te nemen aan verschillende venues van de internationale Formula Student-competitie.[4] Het motto van Formula Electric Belgium luidt Green innovation meets performance, wat ten eerste duidt op de ecologische belangen van het team, namelijk het promoten van elektrische mobiliteit in België. Ten tweede staat het voor innovatie en educatie. FEB werkt ook samen met industriële partners, met wie ze nieuwe technologieën kunnen uittesten en de innovatie tot werkelijkheid brengen. Het derde facet benadrukt de motivatie en passie van de studenten om een competitieve auto voor de competitie te bouwen, die voorlopig jaarlijks de snelste in België geproduceerde auto blijft.

Technologie[bewerken | brontekst bewerken]

FEB streeft naar het gebruik van top-tech materialen en methodes om de wagen te ontwerpen en bouwen. Alle auto's hebben een CFRP monocoque gedragen door double-wishbone ophanging met push- of pullrods. De banden zijn slicks voor motorsportdoeleinden ontwikkeld en de wagen wordt op de weg gedrukt door een met CFD- en windtunneltechnieken ontwikkeld aerodynamicapakket. Een aandeel van de componenten is 3D-geprint. Het team werkt ook aan het uitbouwen van elektronische controlesoftware zoals torque vectoring en tractiecontrole. De wagen moet te allen tijde aan de strikte veiligheidseisen van de competitie voldoen en wordt enkel bestuurd door personen in volledige brandvrije race-uitrusting.

Auto's[bewerken | brontekst bewerken]

Umicore Luna (2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogtepunt van de eerste auto van de samenwerking tussen Formula Group T en Thomas More Innovation waren de zelfontwikkelde motoren in samenwerking met Zwitserse motorenbouwer Brusa met een gecombineerd vermogen van 120 kW. Umicore Luna was - met de auto's van de vorige twee teams meegerekend - de eerste met een aerodynamicapakket en was uitgerust met huisontwikkelde velgen uit koolstofvezel en aluminium. Het chassis van Umicore Luna is een koolstofvezel monocoque.

Umicore Isaac (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Umicore Isaac gaat verder op hetzelfde elan van Luna met de koolstofvezel monocoque, de 120 kW (gecombineerd) motoren ontwikkeld in samenwerking met Brusa, een aerodynamicapakket en aluminium/CFRP-hybride velgen. Tijdens de AutoX van Formula Student Germany faalde de ophanging van Umicore Isaac op spectaculaire manier door het breken van de pushrod van het linkervoorwiel. Dit probleem werd nog voor de endurance daags erop verholpen.

Umicore Nova (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

De derde auto van FEB is de eerste met vier elektrische motoren, die samen met hun planetiare versnellingsbak en 3D-geprinte koelmantel in de wielen van de wagen gemonteerd zijn. Dit keer was de motorleverancier het Duitse AMK. Hierdoor kwam het gewicht op 203 kg te liggen voor een gecombineerd vermogen van 145 kW. Ook het modulaire lichtgewicht batterijpakket behoort tot de spitstechnologie van Umicore Nova. Door de nieuwe technologieën worden de resultaten van Umicore Nova gekenmerkt door veel potentieel, maar een echter vaak tegenvallende betrouwbaarheid.

Umicore Pulse (2018)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 wordt de stap gemaakt om de ECU zelf te ontwikkelen, waardoor 2 kg en een stuk ruimte binnenin de auto bespaard worden. De performantie van de koeling kende een upgrade door tijdens de ontwikkeling gebruik te maken van artificiële intelligentie.[5] De opstelling met vier elektrische motoren van AMK werden behouden. Het gewicht lag opnieuw rond de 200 kg. De kwalificatie voor grote competities ontbrak om Pulse een stempel te kunnen laten drukken op de wereldranglijstpositie van FEB.

Umicore Eclipse (2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Umicore Aurora (2020)[bewerken | brontekst bewerken]

Aurora MkII (2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Titan (2022)[bewerken | brontekst bewerken]

Formula Student resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Competities die niet meetellen voor de wereldranglijst hebben een asterisk bij hun naam.

Seizoen Competitie Locatie Chassis Banden Aandrijving Resultaat Wereldranglijst
2015 Formula Student UK Vlag van Verenigd Koninkrijk Silverstone Umicore Luna Hoosier 2 E-motoren RWD 38ste (265 ptn) 42ste
2015 Formula Student Germany Vlag van Duitsland Hockenheim Umicore Luna Hoosier 2 E-motoren RWD 16de (297 ptn) 40ste Gestegen
2015 Formula Student Czech Republic Vlag van Tsjechië Autodrom Most Umicore Luna Hoosier 2 E-motoren RWD 4de (623 ptn) 25ste Gestegen
2016 Formula Student UK Vlag van Verenigd Koninkrijk Silverstone Umicore Isaac Hoosier 2 E-motoren RWD 57ste (217 ptn) 40ste Gedaald
2016 Formula Student Germany Vlag van Duitsland Hockenheim Umicore Isaac Hoosier 2 E-motoren RWD 24de (242 ptn) 47ste Gedaald
2016 Formula Student Spain Vlag van Spanje Circuit de Catalunya Umicore Isaac Hoosier 2 E-motoren RWD 16de (324 ptn) 42ste Gestegen
2017 Formula Student Netherlands* Vlag van Nederland TT-Circuit Assen Umicore Nova Continental 4 in-wheel E-motoren 8ste (183 ptn)
2017 Formula Student Czech Republic Vlag van Tsjechië Autodrom Most Umicore Nova Continental 4 in-wheel E-motoren 10de (298 ptn) 53ste Gedaald
2017 Formula Student Hungary* Vlag van Hongarije Györ Umicore Nova Continental 4 in-wheel E-motoren 6de (360,88 ptn†)
2018 Formula Student Netherlands* Vlag van Nederland TT-Circuit Assen Umicore Pulse Continental 4 in-wheel E-motoren 9de (230 ptn)
2018 Formula Student Czech Republic* Vlag van Tsjechië Autodrom Most Umicore Pulse Continental 4 in-wheel E-motoren 5de (384,25 ptn‡)

† De nieuwe locatie van FSH bleek te onveilig om een deel van de dynamische dynamische disciplines te laten doorgaan. De maximaal te behalen score was 475 punten.

‡ Wegens de slechte weersomstandigheden tijdens de competitie werd de endurance afgelast, waardoor de maximale score 575 punten bedroeg en de competitie niet meetelde voor de wereldrangschikking.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]