François Perrot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
François Perrot
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam François Perrot
Geboren Parijs, 26 februari 1924
Overleden Parijs, 20 januari 2019
Land Frankrijk
Werk
Jaren actief 1954-2013
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

François Perrot (Parijs, 26 februari 1924 – aldaar, 20 januari 2019) was een Frans acteur. Na meer dan 50 jaar ervaring, heeft Perrot een aanzienlijke filmografie op zijn naam staan, zowel in film als op televisie.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Perrot debuteerde op 30-jarige leeftijd in de filmwereld in Les Femmes s'en balancent, een misdaadfilm waarin Eddie Constantine de hoofdrol speelde. Hij was al vijftig toen Claude Chabrol een eerste keer een beroep op hem deed. Meerdere samenwerkingen volgden nog. Behalve door Chabrol werd Perrot ook meermaals gecast door Bertrand Tavernier, Claude Zidi, Bertrand Blier, Henri Verneuil, Claude Lelouch en José Giovanni.

Hij vertolkte meestal bijrollen met een voorkeur voor belangrijke en imposante mannen. Zo kroop hij dikwijls in de huid van hogere militairen en politiemensen (kolonel, kapitein, commissaris) en van hoogwaardigheidsbekleders (kabinetschef, procureur-generaal). Daarnaast gaf hij gestalte aan (vrije) beroepen met maatschappelijk aanzien als chirurg, advocaat, architect, persmagnaat, filmproducent en directeur (van een bank, een verzekeringsmaatschappij, van een televisiezender).

Hij heeft ook een ruim veertigjarige carrière op de planken op zijn actief. Hij werkte samen met heel wat regisseurs waarvan Jean Vilar, Jean-Louis Barrault en Robert Hossein de bekendste waren. Hij vertolkte samen met actrice Maria Pacôme de hoofdrol in haar stuk Les Seins de Lola. Van een aantal stukken nam hij zelf de regie voor zijn rekening.

In 1990 werd hij genomineerd voor de César voor beste mannelijke bijrol in het oorlogsdrama La Vie et rien d'autre uit 1989. Het bleef echter bij een nominatie.

Hij werd 94 jaar oud.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Film (ruime selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie (kleine selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1979 - Les Dames de la côte (miniserie)
  • 1980 - La Traque (miniserie)
  • 1993 - Le Château des Oliviers (miniserie)
  • 2007 - La Prophétie d'Avignon (miniserie)