Gebroken Cirkel (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gebroken Cirkel
Gebroken Cirkel (2011)
Kunstenaar Ad Dekkers
Jaar 1976
Materiaal beton
Locatie Transformatorweg/Spaarndammerdijk, Amsterdam
Hoogte 12 m
Lengte 12 m
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gebroken Cirkel is een betonnen sculptuur ontworpen door de beeldhouwer Ad Dekkers (1938-1974), geplaatst in Amsterdam. Het is zijn grootste beeld.

Het maakt deel uit van het late oeuvre van de kunstenaar. Hij hield zich toen bezig met vierkanten, driehoeken, cirkels en lijnen. Voor het Daelwijckcrematorium in Utrecht bedacht hij een overgangsvorm tussen cirkel en vierkant (Cirkel in ontwikkeling naar vierkant).

In het voorjaar 1976 werd Gebroken Cirkel aan de Mauritskade opgebouwd naast het belastingkantoor (Kohnstammhuis). Het kreeg vrijwel direct de bijnamen De Ring en Het Gat van Duisenberg. Dat laatste verwees naar een begrotingstekort in 1976, destijds was Wim Duisenberg minister van Financiën in het Kabinet-Den Uyl. Men had het ook wel over een grote veerring of opgerolde rails, een verwijzing naar het voormalige spoorstation Station Amsterdam Weesperpoort. Het kunstwerk kon gemaakt worden (de kunstenaar zelf was al overleden in 1974) door de zogenaamde 1%-regeling; 1% van de bouwkosten van gebouwen mocht uitgegeven worden aan verfraaiing door kunst (in de open ruimte).[1] In het originele ontwerp was er sprake van een perfecte cirkel, maar dat bleek technisch en financieel niet haalbaar. Zowel de binnen- als buitenring is opgebouwd uit rechte lijnen, die dan ook nog eens verwrongen zijn om begin en eind van de cirkel (onderaan) niet op elkaar te laten aansluiten.

Het beeld moest daar weg wegens de bouw van een rioolgemaal en nieuwbouw voor de Hogeschool van Amsterdam (Amstelcampus). De Gebroken Cirkel, met een massa van 165 ton, werd in 2003 zijn geheel verplaatst naar de nieuwe locatie in Amsterdam-West. Het beeld is geplaatst op een verhoging[2] in een grasveld op een soort verkeersplein op de driesprong van de Spaarndammerdijk, Transformatorweg en Nieuwe Hemweg.

Van het kolossale plastiek is ook een kleinere versie gemaakt; deze staat bij Kasteel Wijlre in Limburg.