Gebruiker:Alice2Alice/Onderbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herenonderbroek (slip)

Een onderbroek is een korte, meestal pijploze broek die als ondergoed onder een gewone broek wordt gedragen.

In vroeger tijden werden hemdslippen gebruikt of een echte onder'broek', een broek van meestal witte of ongekleurde stof. De onderbroek is een onderdeel van onderkledij, deze onderkledij dient om de bovenkledij minder snel vuil te laten worden.[bron?] Zonder wasmachine is een onderbroek sneller gewassen dan een broek. Sommige sportbroeken en zwembroeken hebben een ingenaaide onderbroek. In dat geval vervalt het voordeel dat de onderbroek apart gewassen kan worden.

Onderbroeken bestaan van groot (boxershort) via middelgroot (slip) naar klein (tangaslip) en zeer klein (string). Ze bestaan ook in een lange versie, deze wordt meestal gebruikt in koude klimaten.

Onderbroeken kunnen het onderwerp zijn van erotische fixatie. Het kan in dergelijke gevallen gaan om alle soorten onderbroeken, niet enkel om strings of vrouwenondergoed. In de 19e eeuw was er een periode waarin een mode voor dames bestond van een onderbroek met lange pijpen, het zichtbaar zijn van de pijpen van de onderbroek onder een rok werd als zeer gewaagd gezien.[bron?]