Gebruiker:Antje51/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mevrouw H. de Boer-Baltjes was het eerste vrouwelijk gemeenteraadslid in Hengelo (O) en ontvanger van de Yad Vashem-onderscheiding voor het in huis nemen van Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Mevrouw H. de Boer-Baltjes is in 1879 in Dronrijp (Friesland) geboren. Ze heeft de opleiding tot onderwijzeres gevolgd. Ze was al vroeg sociaal bewogen. Zo was ze onder de indruk geraakt van de slechte woonomstandigheden van een gezin met zeven kinderen. Nadat ze zich met haar man in Hengelo gevestigd had, werden ze beiden actief in de socialistische beweging. Ze zette zich in voor het vrouwenkiesrecht en nam deel aan diverse manifestaties voor het vrouwenkiesrecht en de 8-urigewerkweek. Ook hield ze een 1-mei rede in het Concertgebouw van Hengelo.

Gemeenteraadslid[bewerken | brontekst bewerken]

De Boer-Baltjes is het eerste vrouwelijk gemeenteraadslid in Hengelo. Vanaf 1919 t/m 1934 heeft zij voor de S.D.A.P. (Sociaal-Democratische Arbeiders Partij) in de gemeenteraad van Hengelo gezeten. Doordat de S.D.A.P. bij de plaatselijke raadsverkiezingen in 1919 veel zetels in Hengelo had veroverd en vrouwen gekozen mochten worden, kwam zij in de Hengelose gemeenteraad. Tijdens haar zittingsperiode heeft ze zich sterk gemaakt voor schoolvoeding en -kleding. Ze hielp zelf ook mee met het uitdelen van soep, zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood ze als weduwe onderdak aan Joodse onderduikers, waaronder Meier Asscher en zijn zus Fieke Asscher [1] (kinderen van de opperrabbijn van Groningen en van Clara Asscher-Pinkhof, de latere schrijfster van Sterrekinderen). Broer en zus hebben de oorlog overleefd en altijd nauw contact onderhouden met mevrouw de Boer-Baltjes. Voor haar onderduikwerk heeft ze de Yad Vashem-onderscheiding gekregen, de hoogste die Israël toekent.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zij-kant, Hengelo, Vrouwen over hun en leven en werk: blz. 215, 216, 219, 220