Gebruiker:BeeBringer/Vakcollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In Nederland is het Vakcollege een zesjarige opleiding met een doorlopende leer- en begeleidingslijn, waarbij vmbo, mbo en bedrijven in de regio gezamenlijk jongeren opleiden naar mbo-niveau 2 of 3. Het Vakcollege bestaat uit twee richtingen: 'Vakcollege Zorg' en 'Vakcollege Techniek'.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vakcollege is spontaan opgekomen in 2008 als doorlopende leerlijn tussen vmbo en mbo. De vakcolleges zijn ontstaan zonder dat de overheid hier schijnbaar direct invloed op heeft uitgeoefend[1].

Vakcollege Zorg[bewerken | brontekst bewerken]

Een 6 jarige leergang voor jongeren die weten dat ze met mensen willen werken. In de leergang wordt er aandacht besteed aan talentontwikkeling en het maken van de juiste keuze voor de toekomst. In leerjaar een en twee van het vmbo krijgen leerlingen 10 tot 12 lesuren per week 'mens en ondernemen'. In leerjaar 3 krijgen leerlingen 16 uur 'Mens en ondernemen'. Dit jaar kan worden afgesloten met het examen 'Zorg en Welzijn breed'. In leerjaar 4 starten de leerlingen met een kwalificatie voor het mbo. In leerjaar 5 en 6 wordt dit traject vervolgd. De nadruk ligt in leerjaar 5 en 6 op werken en leren.

Op dit moment zijn er 8 pilot scholen Vakcolleges Zorg.

Vakcollege Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Een 6 jarige leergang voor jongeren die weten dat ze iets met techniek willen. In de leergang wordt er aandacht besteed aan talentontwikkeling en het maken van de juiste keuze voor de toekomst. In leerjaar een en twee van het vmbo krijgen leerlingen 10 tot 12 lesuren per week 'techniek en vakmanschap'. In leerjaar 3 krijgen leerlingen 16 uur 'Techniek en vakmanschap'. Dit jaar kan worden afgesloten met een junior vakman diploma. Dit diploma bestaat uit een Techniek Breed examen, een praktische toets en een VCA examen. In leerjaar 4 starten de leerlingen met een kwalificatie voor het mbo. In leerjaar 5 en 6 wordt dit traject vervolgd. De nadruk ligt in leerjaar 5 en 6 op werken en leren.

Op dit moment zijn er 3200 Vakcollege Techniek leerlingen en 40 Vakcolleges Techniek.

Werkmaatschappij[bewerken | brontekst bewerken]

Het landelijk concept Vakcollege is eigendom van De Werkmaatschappij het Vakcollege BV Hoofdvestigingen (Nijmegen- Middelburg(ZLD)) en wordt regionaal door de partijen tot uitvoering gebracht.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

[:Categorie:Onderwijs]]