Gebruiker:Bramstagloper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geachte lezer,

Even een korte introductie. Mijn naam is Piet en ik heb onlangs bij toeval de Wikipedia Encyclopedie ontdekt. Aangezien ik het concept van Wikipedia erg mooi vind, ben ik plan er af en toe een bijdrage aan te leveren. Mijn grote interesse ligt bij de zeilvaart en daar zal ik dan ook mijn ei wel kwijt kunnen. Vooral de zeilvaart in de 19-de eeuw, toen de dwarsgetuigde zeilschepen onder druk van de opkomende stoomvaart, een grote staat van perfectie bereikten, vind ik uitermate boeiend. Maar de interesse is eigenlijk zo breed als de zeevarende geschiedenis van Nederland lang is. Van de Kogge tot het Retourschip, van Bomschuit tot Statenjacht, van Fluitschip tot Clipperfregat.

Het vakjargon van de zeevaart is nog altijd echt bargoens voor walslurpen, hoewel er enorm veel uitdrukkingen uit de scheepvaart in ons hedendaags taalgebruik verweven zitten. Men gebruikt ze zonder erbij na te denken of te weten wat het feitelijk betekend. Een bramstagloper behoort daar overigens niet toe. Bramstaglopers was de naam die de zeelui gaven aan grauwe erwten, zoals rotmok een stoofpot was van vlees en uien.

Inmiddels ben ik de 40 gepasseerd en werkzaam bij de scheepvaartdienst RWS. In mijn jonge jaren heb ik gevaren als 2-de stuurman op de koopvaardij. Uit interesse heb ik 6 jaar geleden de cursus Grote Zeilvaart gevolgd op de zeevaartschool te Enkhuizen.

--Brammetje 3 okt 2004 19:06 (CEST)