Gebruiker:Chescargot/In de ogen van het brede publiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de ogen van het brede publiek[bewerken | brontekst bewerken]

Ik kruip even in de huid van Wikipedia's doelgroep - het brede leespubliek. Dat zijn toch vaak mensen (waaronder ik me voorheen rekende) die niet verder komen dan via gegooglede sleutelwoorden op een Wikipagina terechtkomen en geen idee hebben dat je door enkele slimme klikjes niet alleen via links naar andere pagina's kunt komen, maar ook bij Wikimedia commons. Sterker nog, ik raakte voorheen de draad kwijt zodra ik per toeval dan toch op een Wikimedia commons pagina terecht kwam. Enfin, ik ben 'in de huid van' gekropen en dan stel ik me de volgende scenario's voor:

Scenario 1: Plaatje zonder vermelding van fotograaf

Boudewijn de Groot (2007)

De lezer zoekt informatie over Boudewijn de Groot en komt zodoende op betreffende Wikipedia-artikel, echter met deze foto en ondertiteling.

– Goh, mooie foto. Best artistiek eigenlijk. Wie zou het gemaakt hebben?

De lezer kijkt zich blind. Leest het artikel verder. Hij vindt de informatie die hij zocht. Maar de foto heeft een nieuwe vraag doen rijzen. Wie is toch de maker van die foto?.

– Irritant. Nu heb ik weliswaar een beter beeld van Boudewijn de Groot, maar weet ik niet wie die foto gemaakt heeft. Dat heb ik nou vaak op Wikipedia. Net dat kleine beetje extra, die de zaken in context plaatst, ontbreekt.

De zoektocht naar informatie, die door de foto verlengt is, blijkt afgekapt. De lezer gaat met enige frustratie elders op zoek. Wikipedia is toch niet de eindeloze bron dat hij dacht dat het was.

Scenario 2: Plaatje met vermelding van fotograaf

Boudewijn de Groot. Foto: Filip Naudts (2007)

De lezer zoekt informatie over Boudewijn de Groot en komt zodoende op betreffende Wikipedia-artikel, met deze foto en ondertiteling.

– Goh, mooie foto. Best artistiek eigenlijk. Wie zou het gemaakt hebben? Oh kijk eens aan, daar staat het. Filip Naudts.

Hij klikt blij op de naam.

– Kijk eens aan. Dat is een hedendaagse fotograaf die van wanten weet. Interessant zeg. Dat moet ik later nog eens nalezen.

De lezer gaat terug naar Boudewijn de Groot en leest met bevrediging verder. Hij heeft meer gekregen dan waar hij in eerste instantie om gevraagd heeft. Er zijn geen vraagtekens in zijn achterhoofd.

Elders in het land zit Naudts in zijn studio achter zijn scherm. Hij kijkt vergenoegd naar zijn naam onder de foto. Is deze bijdrage aan zijn naamsbekendheid, niet door reclameteksten, maar door objectieve benoeming een zonde, dat opweegt tegen de extra kennis die de lezer daarmee opgedaan heeft?