Gebruiker:Chescargot/Uitgeverij Flanor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een kladblokversie. Bijdragen en aanvullingen op basis van onafhankelijke bronnen over dit onderwerp zijn welkom.
Uitgeverij Flanor
Oprichting 1987
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Nijmegen
Website uitgeverijflanor.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Uitgeverij Flanor is een Nederlandse uitgeverij zonder winstoogmerk van voornamelijk literaire en literair-historische werken. Het gros van haar publicaties maakt deel uit van de zogenaamde 'Flanorreeks'.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de uitgever is een acroniem voor Felicitatem Librorum Amor Nobis Originalem Reddit, vertaald in het Nederlands als "de liefde voor het boek brengt ons terug naar het oorspronkelijke geluk."[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele in literatuur geïnteresseerde jongemannen richtten de vriendengroep Flanor op waarmee lezingen gehouden werd. Uitgeverij Flanor werd in 1987 opgericht toen deze vriendengroep de voordrachten in druk begon vast te leggen.[2] De eerste publicatie was Toen schaduwen hem omgaven, een uitgave van Wim Hilberdink over de in vergetelheid geraakte auteur Reinier van Genderen Stort. Het zou de eerste deel zijn van wat de Flanorreeks werd, een onregelmatig verschijnende reeks boekjes, onder redactie van Jan van Herpen, Willem Huberts en Gerben Wynia.[3] Aanvankelijk droegen hieraan uitsluitend Flanorleden bij.

Toen de uitgeverij in 1994 jubileerde, werd Mengelwerck uitgegeven. Dit was het vijfentwintigste deel van de Flanorreeks, dat toen onder redactie van Jan van Herpen en Willem Huberts stond. Tegen die tijd werden naast bijdragen van Flanorleden ook bijdragen van niet-leden in de reeks opgenomen.[4]

Organisatiestructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgeverij Flanor voert een Algemeen Fonds, met werken van algemene aard en daarnaast de zogenaamde 'Flanorreeks', waarin de kern van het uitgeversbedrijf is ondergebracht. De redactie van Flanor bestond tot 2008 uit Jan van Herpen, Willem Huberts en Gerben Wynia. Na het overlijden van Van Herpen vormen de overige twee de redactie.

Bekende auteurs in het fonds van Flanor zijn: Willem Brakman, Louis Ferron, Paul Gellings, A.F.Th. van der Heijden, C.O. Jellema, L.Th. Lehmann, Willem G. van Maanen, Geerten Meijsing, Henk Romijn Meijer, Bert Vanheste, Albert Vigoleis Thelen, J.J. Voskuil, Anne Wadman en Koos van Zomeren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Nederlandse uitgeverij