Gebruiker:Ciell/AVG en Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Zaterdag 9 november 2019 was er een bijeenkomst over de AVG en Wikipedia, met een presentatie door jurist Marianne Korpershoek.

Waar Korpershoek het op de Wikizaterdag had over “doelbinding”, kopt Engelfriet deze bal op de Wikiprojectpagina in met de term “journalistiek doel”. Beiden komen daarmee tot dezelfde conclusie. Zowel Arnoud Engelfriet, op Wikipedia:Wikiproject/BLP, als Marianne Korpershoek op de afgelopen Wikizaterdag in Utrecht, concluderen dat Wikipedia valt onder de uitzondering voor journalistieke doeleinden van de AVG (artikel 43 AVG).

Het gevolg hiervan kan onder andere zijn dat zaken als geboorte- en doopnamen, alsook de specifieke geboortedatum van levende personen niet meer thuishoren in de Nederlandse encyclopedie. Aan de andere kant zou Wikipedia bij strafrechtelijke persoonsgegevens de beleidsnormen voor de Nederlands pers kunnen volgen en daarmee wel de namen van criminelen en veroordeelden in een rechtszaak mogen noemen, met daarbij de kanttekening dat deze relevant moeten zijn volgens de standaarden van de Nederlandstalige encyclopedie.
Daarnaast zal er ook gekeken moeten worden naar hoe het Belgische “Recht van antwoord” toegepast kan worden: een persoon heeft het recht om een weerwoord te geven in de media.

Denk je mee? https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_Wikipedia:Biografie%C3%ABn_van_levende_personen#Eerste_wijziging_nav_advies_juristen