Naar inhoud springen

Gebruiker:Daliyo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De geschiedenis van Fort Fiasco start in de 13e eeuw. Rond 1250 is Fort Fiasco gebouwd onder de familienaam van der Meijden, een ludieke en progressieve familie die zich graag in weelde baadde. Het Fort draagt het familiewapen van de van der Meijdens, oorspronkelijk de vier vlakken der deugd en het gewoven kruis van Elizabeth.

Binnen enkele generaties zijn er zeventien takken van der Meijden, verspreid over de hele provincie. In de loop van de vijftiende eeuw bezetten de talrijke leden van de familie allerlei sleutelposities op ambtelijk, wetenschappelijk en filosofisch terrein. De meeste van de zeventien takken sterven uit. De katholieke tak verhuist naar de Oostelijke Nederlanden. Uit deze linie van de familie stamt journalist Henk van der Meijden, zijn boek Privé over Privé (1974) stond maanden op nummer één in de bestsellerlijsten.

Het nageslacht van Neeltje en Cornelis sterft uit in de 18e eeuw, waardoor het kasteel vererft op de West-Nederlandse familie Verlaan. Een dochter huwt echter een van der Meijden. In deze tijd wordt het kasteel niet bewoond en vervalt het tot een ruïne. Fort Fiasco blijft ‘onbewoond’ tot het begin van de 20e eeuw. Ze zeggen dat de geest van Neeltje haar thuisgrond vindt in het harnas wat zich in Fort Fiasco bevindt.

In 1916 trouwt dominee van der Meijden met een steenrijke Afrikaanse, wie in het bezit is van een diamantenmijn in Botswana. Hij ontmoet zijn toekomstige vrouw op een gemaskerd bal, wanneer zij tegelijk afreizen naar het romantische Parijs. De droom van de dominee kan worden verwezenlijkt: het laten herbouwen van Fort Fiasco als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen. De dag voor het betreden van het vernieuwde Fort Fiasco, sterft de rijke, met juwelen overgoten Afrikaanse in het kraambed, tijdens de bevalling van hun tweeling.

Na vele generaties komt Fort Fiasco in 1999 in handen van twee vrouwen. Twee neurotische, flamboyante en een tikkeltje manische dames, opgevoed door de toentertijd dienstdoende dominee, wie weinig tijd doorbracht met de gezusters. Het was te pijnlijk voor de dominee, om de rijke Afrikaanse terug te zien in het gezicht van zijn dochters. Als kinderen speelden ze grote fantasieën na met denkbeeldige vorsten, oliesjeiks, influencers en vastgoedmagnaten in de rijke tuinen van het Fort en in het weelderige bos, na het neerhalen van de ophaalbrug. Twintig jaar later, onder het genot van een Pinot Grigio besluiten zij fantasie, werkelijkheid te maken. Wat nou als ze eens vorstelijke families thuis zouden ontvangen? Wat zou hun moeder trots zijn geweest, als zij zag dat zij zich onder dit gepeupel bevonden! Dus niet van dat plebs, maar het echte volk, zoals in hun fantasie! Na lang research besloten ze de vier meest excentrieke, belangrijke en rijke families over de hele wereld te ontvangen op hun prachtige bestemming om zich vervolgens te goed te doen aan louter eten, drank en ontspanning. Zouden ze komen en beleven wat er gebeurt achter de deuren van Fort Fiasco?