Naar inhoud springen

Gebruiker:Gsik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Definitie verkeersongeval:


een gebeurtenis op een voor het rij- en ander verkeer openstaande weg, die verband houdt met het verkeer, waarbij ten minste een rijdend voertuig is betrokken en tengevolge waarvan schade is ontstaan en/of ten gevolge waarvan een of meerdere weggebruikers zijn overleden en/of gewond geraakt.




De gevolgen van een verkeersongeval:


De definities zijn gecategoriseerd conform de de ongevalsregistratie. De onderstaande vormen worden internationaal gehanteerd.

-dood: binnen dertig dagen overleden als gevolg van het ongeval. Dit is de internationaal gangbare defnitie. -ziekenhuis: minimaal een nacht opgenomen in een ziekenhuis, maar niet overleden binnen 30 dagen. -spoedeisende hulp(SEH): Voor korte behandeling door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis maar niet opgenomen voor langer verblijf in het ziekenhuis. -niet naar ziekenhuis(NNZ): Door lichte verwondingen behandelt ter plekke maar niet naar een ziekenhuis vervoerd -uitsluitend materiele schade(UMS): Geen gewonden alleen schade aan voertuigen of aan de openbare ruimte.

Naast de bovengenoemde definities zijn er ook samengestelde groepen te onderscheiden. Ernstig gewond: Doden en ziekenhuisgewonden vallen onder deze categorie. Lichtgewond: Hieronder vallen de SEH en NNZ. De registratie van de SEH en NNZ laat vandaag de dag nog te wensen over. SEH-slachtoffers zijn er vaak slechter aan toe als NNZ-slachtoffers. Toch gebeurd het vaak dat SEH-slachtoffers onder de categorie NNZ worden geplaatst. Zodoende krijgt men geen goed beeld over de categorie “lichtgewond”




Slachtoffers:


In het jaar 2008 kwamen 750 mensen om in het Nederlandse verkeer. Dit is een afname van 5% ten opzichte van het jaar 2007. In 2007 waren er nog 791 dodelijke slachtoffers door een verkeersongeval te betreuren. Het gemeenschappelijke streven om in 2010 het aantal dodelijke slachtoffers door een verkeersongeval terug te dringen tot 750, is hiermee al behaalt. Nederland staat bekend als een veilig land op het gebied van verkeersveiligheid. Ons land staat daarom ook hoog genoteerd in de lijst van verkeersveilige landen. Het gezamenlijk streven is om het aantal verkeersdoden nog verder terug te dringen naar maximaal 750 verkeersdoden in 2010 en naar maximaal 580 verkeersdoden in 2020. Het aantal dodelijke slachtoffers is in de jaren met 31% afgenomen. Het aantal SEH-behandelingen na verkeersongevallen is in de periode 2003-2007 met 7% afgenomen. In de laatste jaren is er sprake van een lichte stijging van het aantal SEH-behandelingen. Het aantal ziekenhuisopname blijft redelijk gelijk aan de periode 2003-2007, al is er wel een lichte daling van het aantal ziekenhuisopname te zien.



Leeftijdsgroepen


Figuur 1: Gemiddelde jaarincidentie van SEH-behandelingen als gevolg van verkeersongevallen naar leeftijd en geslacht per 100.000 van de bevolking in de periode 2003-2007 (Bron: LIS). [1]


Figuur 2: Gemiddeld aantal ziekenhuisopnamen als gevolg van verkeersongevallen naar leeftijd en geslacht per 100.000 van de bevolking in de periode 2003-2007 (Bron: LMR). [2]


Figuur 3: Gemiddelde jaarsterfte als gevolg van verkeersongevallen naar leeftijd en geslacht per 100.000 van de bevolking in de periode 2003-2007 (Bron: CBS-NND). [3]



Zie ook:

Verkeersveiligheid

Verkeersongeval





Bron: Ongevallen en Bewegen in Nederland 2006-2007, Consument en Veiligheid (medisch behandelde letsels); Bevolkingsstatistiek 2003-2008, Centraal Bureau voor de Statistiek (doden); Letsellastmodel 2007, CROW handboek verkeersveiligheid, Openbaar Ministerie, Nota Mobiliteit, Consument veiligheid, Alle gegevens betreffen jaarlijkse gemiddelden.