Gebruiker:Haaftjlv/QassemSoleimani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Soleimani - Appendix

De luchtaanval volgde op aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Bagdad door supporters van een door Iran gesteunde Shia-militie en de aanval op een V.S. luchtmachtbasis bij Kirkuk, waarbij 1 Amerikaanse militair gedood werd en 4 gewond raakten.Zoals de New York Times meldde, “probeerde president Trump de focus te houden op de Iraanse invloed op Bagdad". Het Amerikaanse departement van Defensie gaf een verklaring uit, waarin werd gesteld dat de slag was toegebracht “in opdracht van de president” en waarin verder werd beweerd dat Soleimani meer aanslagen op Amerikaanse diplomaten en militair personeel voorbereidde. Historisch gezien is het de eerste keer dat Amerikaanse strijdkrachten een buitenlandse topmilitair als doelwit kozen, sinds piloten van de V.S. in WOII het vliegtuig neerschoten dat de Japanse admiraal Isoroku Yamamoto vervoerde.

Officiele reacties op de liquidatie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de speciale VN-rapporteur voor ‘’extra-juridische executies’’, Agnes Callamard, schenden de doelgerichte executie van Qasem Soleimani en en de Iraakse militie-leider Abu Mahdi al-Muhands hoogst waarschijnlijk het Internationaal recht, met inbegrip van de mensenrechten. Zij verklaarde dat de Verenigde Staten het bewijs dienen te leveren dat de geliquideerde personen een immanente bedreiging voor anderen vormden". Aanvullend verklaarde Callamard dat het doden van andere individuen in het gevolg van Soleimani als onwettig.[1].[2].

Ook de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergei Lavrov, de oprichter van de Anti-oorlog pressiegroep CodePink, Medea Benjamin, politiek risico-analist en voormalig directeur van Iraanse zaken in de Nationale Veiligheidsraad Hillary Mann Leverett, kenschetsten de liquidatie van Soleimani als onwettig. [3].

Amerikaanse politici reageerden langs partijlijnen. Republikeinen steunden over het algemeen de missie, terwijl de Democraten weliswaar kritisch zijn over Soleimani, maar de missie afwijzen en de wijsheid ervan in twijfel trekken.

Soleimani is als hoofd van de Quds-eenheid opgevolgd door zijn plaatsvervangend bevelhebber Esmail Ghaani.[4].

Uitvaart[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 januari werd het uitvaartprocessie voor Soleimani in Bagdad gehouden door duizenden met Iraakse en -militievlaggen zwaaiende, en “Dood aan Amerika” en “Dood aan Israel” roepende volgers.

De processie startte bij de Al-Kadhimiya-moskee in Bagdad. De Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi, en leiders van de door Iran gesteunde milities namen deel aan de uitvaart-processie. Soleimani’s stoffelijk overschot werd overgebracht naar de “heilige Shia” steden van Karbala en Najaf .[119] Moqtada al-Sadr bezocht Soleimani's huis om zijn familie te condoleren.

  1. https://twitter.com/AgnesCallamard/status/1212918159096864768
  2. https://www.hln.be/nieuws/buitenland/vn-expert-aanval-is-hoogstwaarschijnlijk-onwettelijk~a2091959/
  3. https://www.hln.be/nieuws/buitenland/vn-expert-aanval-is-hoogstwaarschijnlijk-onwettelijk~a2091959/
  4. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-03/soleimani-s-deputy-esmail-ghaani-named-iran-s-quds-force-chief?srnd=markets-vp