Gebruiker:IreneNijmegen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van IreneNijmegen.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Groen Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn 19 instellingen voor groen onderwijs. De instellingen variëren van niveau: van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger beroepsonderwijs (hbo) tot wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Ze leiden (toekomstige) werknemers op voor de brede groene sector. Een sector waarin innovatie, hightech toepassingen, (inter)nationale handel en aandacht voor duurzaamheid & biobased economy centraal staan. Ze werken samen in deze onderwijskolom1, maar ook met overheid en bedrijfsleven. Dit is uniek in Nederland, want het gebeurt in geen enkele andere branche. De samenwerking zorgt ervoor dat opleiden en innoveren goed samen gaan. Wat ooit begon als agrarisch onderwijs, is nu een breed groen pallet aan opleidingen op het gebied van plant, dier, voeding & gezondheid en natuur & leefomgeving.

Het motto van het groene onderwijs is ‘werk maken van een groene economie’.

Het groene onderwijs valt inhoudelijk onder het ministerie van Economische Zaken, in tegenstelling tot het reguliere onderwijs dat onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap valt. EZ volgt daarbij wel het algemeen onderwijsbeleid zoals opgesteld door OCW.

1) sinds 2006 via het innovatieplatform de Groene Kennis Coöperatie.

Aantallen[bewerken | brontekst bewerken]

In het schooljaar 2010/2011 volgden ongeveer 77.000 leerlingen, deelnemers en studenten onderwijs in de groene onderwijskolom. In het groene vmbo stonden 31.000 leerlingen ingeschreven. In het groene mbo waren er 30.200 deelnemers. In het groene hbo stond het studentenaantal op 8.900. Tot slot werd er in het groene wo door 6.400 studenten deelgenomen.

Bron: http://www.groenonderwijs.nl/feiten_cijfers_deelname_inl.php#sthash.uZZlxw0l.dpuf

Niveaus van groen onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Wetenschappelijk groen onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, is de enige universiteit in Nederland die zich specifiek richt op de thema’s gezonde voeding en leefomgeving.

Groen hbo[bewerken | brontekst bewerken]

Verspreid over Nederland verzorgen vijf hogescholen (met verschillende locaties) hoger agrarisch onderwijs: CAH Vilentum (Dronten en Almere), HAS Hogeschool, Hogeschool INHOLLAND Delft, Van Hall Larenstein en Stoas Wageningen I Vilentum Hogeschool (de ‘groene’ lerarenopleiding). De opleidingen bestaan uit een aanbod van ‘groen onderwijs’ in brede zin. Naast de opleidingen op het gebied van voedselproductie en leefomgeving gaat het om opleidingen als bijvoorbeeld Food design and innovation, Milieukunde, Land- en watermanagement en Toegepaste biologie.

Groen mbo en vmbo[bewerken | brontekst bewerken]

Het groene mbo en vmbo worden verzorgd door dertien agrarische opleidingscentra (AOC’s) en een aantal scholengemeenschappen met een afdeling groen. Op ruim honderd locaties verzorgen zij vmbo, mbo en volwasseneneducatie. Het vmbo-groen is een algemene opleiding, waarin planten en dieren vooral worden gebruikt om leerlingen een motiverende en rijke leeromgeving te bieden. Doordat AOC’s zowel vmbo als mbo aanbieden, is de aansluiting met het groene mbo uitstekend. Maar door het brede aanbod vinden leerlingen ook gemakkelijk hun weg naar andere studierichtingen. Het mbo kent ruim veertig opleidingen op alle mbo-niveaus in de richtingen van teelt, voeding en gezondheid, recreatie en natuurbeheer, (landbouw)techniek, bloem en design, zorg en leefomgeving, groen ondernemerschap, (paraveterinaire) dierverzorging, paardenhouderij- en sport en milieu. De opleidingen worden vormgegeven aan de hand van de beroepsgerichte kwalificatiestructuur. Hierin staat omschreven wat de student moet kennen en kunnen.

  • De scholengemeenschappen met een afdeling groen zijn met elkaar verbonden in de Vereniging Buitengewoon Groen (VBG).
  • De AOC´s werken met elkaar samen via de AOC Raad. De AOC Raad is de brancheorganisatie van alle AOC´s in Nederland.
  • De kwalificatiestructuur wordt gemaakt door Aequor, het kenniscentrum voor voedsel, natuur en leefomgeving.

Zie ook: Agrarisch Opleidingscentrum

Leven lang leren: volwasseneducatie[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van een leven lang leren verzorgen de groene onderwijsinstellingen ook opleidingen en cursussen voor volwassenen. Opleidingen en cursussen zijn er voor zowel voor particulieren, werkgevers als voor werknemers. Hierbij is ook maatwerk mogelijk.