Gebruiker:Joël/copyright

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Auteursrechten[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben een groot voorstander van Wikipedia. Ik ben niet de enige, zo blijkt uit het grote succes. Zeker de Engelse! Bij zo'n project dien je auteursrechten te respecteren. Maar als helemaal niets mag, kun je een encyclopedie als Wikipedia niet opzetten. Daarom zijn er allerlei "regelingen" als GFDL en vrijstelling van bijvoorbeeld vlaggen en kaarten. Dit juich ik heel erg toe. Maar een van de beste vind ik Fair use.

Fair use[bewerken | brontekst bewerken]

Fair use is een begrip uit de Amerikaanse wetgeving. Ik vind het alleen, ik zal het toch maar zeggen, dom en zeer zeker frapant dat op de Nederlandse Wikipedia die ene filmcover niet gepubliceerd mag worden, maar je klikt op één linkje (Engelse Wikipedia), en het mag ineens wel. Daar staan immers bijna alle filmcovers. Internet is toch internationaal, hoe kun je dat dan beperken tot de Nederlandse wetgeving.

To The Point[bewerken | brontekst bewerken]

Ik stel hier geen vraag, dit is mijn standpunt. Ik weet natuurlijk ook wel dat er op internet ook wetten per land gelden en dat dit noodzakelijk is. Ik ben niet van plan de wet te gaan veranderen (stel dat ik dat zou kunnen doen), maar wil graag weten hoe andere wikipedianen hierover denken. Kan jij je hier in vinden of wil je hier op reageren?, laat dan even een berichtje op mijn gebruikerspagina achter.