Gebruiker:Joostik/Bakhmutino-cultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Bachmoetinocultuur was een archeologische cultuur uit de periode van de Grote Volksverhuizing (5e - 7e/ 8e eeuw) in de Russische republiek Basjkortostan.

De cultuur is vernoemd naar een grafveld nabij het dorp Bachmoetino in Basjkortostan,


voor het eerst ontdekt in 1911 .


de cultuur werd voor het eerst beschreven door Aleksej Schmidt in 1928, op basis van artefacten gevonden op het grafveld van Bachmoetino, Tsjandar en andere nederzettingen.

Het verspreidingsgebied van de cultuur strekte zich uit van de benedenloop van de Oefa tot het gebied waar de Belaja uitmondt in de Kama .

De Bachmoetinocultuur ontstond op basis van de plaatselijke variant van de Mazoeninocultuur (welke soms wordt beschouwd als het vroege stadium van de Bachmoetinocultuur, 3e-4e eeuw) en de tradities van de lokale bevolking. Ze werd beïnvloed door de Toerbaslincultuur, de Koesjnarenkocultuur en invloeden uit de Noordelijke Kaukasus.

Er zijn talloze semi-uitgegraven landbouwputten ontdekt, waaronder stedelijke en landelijke gebieden met graanschuren . In elk grafveld werd de voorkeur gegeven aan aarden graven waar de lijken in hetzelfde gebied worden begraven .

bij begrafenisceremonies

Diverse dierfiguren gebruikt , aardewerk met ronde bodems en gestippelde decoraties, ghashovs etc. gevonden .


De Bachmoetinocultuur weerspiegelt de steppecultuur van het Perm Fins-Oegrische volk , evenals mogelijk hun verbindingen met Trans-Oeral-culturen .

In de 8e eeuw werden de dragers van de Bachmoetinocultuur onderdrukt of geassimileerd door de Turkse Basjkieren.