Naar inhoud springen

Gebruiker:Knotwilg/Kasteel van Acoz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Disclaimer - WIU[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel is werk in uitvoering. Onderin geef ik de bronnen weer die ik heb gebruikt. Ik waardeer het als men dit artikel helpt oppoetsen tot het de normen van Wikipedia haalt, eerder dan het zomaar te verwijderen omdat het deels overeenstemt met de vermelde bronnen, of met sites die putten uit dezelfde informatie.

Kasteel Acoz

Het kasteel van Acoz, ook wel Château Pirmez genoemd, is gelegen in Acoz, een deelgemeente van de Belgische gemeente Gerpinnes, in de provincie Henegouwen.

Het is een kalkstenen gebouw in het midden van een park in de Biesme-vallei. Van de versterkte burcht die dateert uit het einde van de 16e of het begin van de 17e eeuw, zijn alleen een geïsoleerde toren in het noordwesten en twee vleugels in het oosten en zuiden overgebleven, die verbouwd zijn in de 18e en 19e eeuw.

Eigenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Eerst maakte de heerlijkheid Acoz deel uit van het voormalige Karolingische domein van Gerpinnes. Vanaf de 12de eeuw wordt het genoemd als toebehorend aan de abdij van Floreffe. Nadien kwam het toe aan de graaf van Namen. In 1543 verwierf de familie Marotte het goed. Vervolgens ging het over naar de familie de Quiévrain in 1727 en in 1759 erfde Jacques d'Udekem (1758-1829), voorvader van de huidige koningin Mathilde van België, het domein. De zoon van Jacques d'Udekem, Gérard (1785-1866) verkocht het pand in 1860 aan de familie Pirmez. De zoon des huizes was Octave Pirmez, schrijver, dichter en filosoof, en een goede vriend van Félicien Rops. Hij leefde er tot aan zijn dood in 1883. In 2001 werd het pand aangekocht door Tony Cammaert, een Antwerpse antiquair en restaurateur gespecialiseerd in Japanse kunst. Hij heeft het gebouw volledig gerestaureerd. Sinds 2018 staat het kasteel opnieuw te koop.

Archeologische vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1865 legde Octave Pirmez, die behalve schrijver een amateur-archeoloog was, een Merovingische begraafplaats bloot met vijfentwintig graven in het kasteelbos. Er werden wapens gevonden en diverse bronzen voorwerpen. In 1876 ontdekte hij daar een Romeinse geldschat van honderdvijftig munten met de beeltenissen van Nero, Vespasianus, Domitianus, Adrianus, Antoninus, Faustina en Sabina.

Folklore[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks vindt in Gerpinnes de "Sainte Rolende" plaats, een folkloristisch evenement rond de heilige Rolende. De processie houdt op diverse plaatsen in de gemeente halt. Op het domein van het kasteel ontvouwt zich een jachttafereel.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen

Referenties

Categorie:Kasteel in Henegouwen