Gebruiker:Lucdinnissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ko Aarts is een hedendaagse Nederlandse kunstenaar die werkt vanuit Amsterdam en Sao Paulo (Brazilië). Gebouwen en vliegtuigen zijn onderwerpen die veelvuldig in zijn schilderijen terugkomen. Tevens heeft Ko Aarts monumentaal werk gemaakt in de openbare ruimte. Het werk van Ko Aarts bevindt zich in vele museale, bedrijfs- en particuliere collecties, o.a. in de collecties van de Ahold Kunst Stichting, KPMG, AMC, de ABN AMRO bank en de Nederlandse Bank.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ko Aarts studeerde na de middelbare school enige jaren psychologie aan de Universiteit van Utrecht voordat hij definitief voor de kunst koos. Nadat hij in 1989 de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem heeft afgerond, wordt hij toegelaten tot de postacademiale Rijksacademie te Amsterdam. Vanaf 1991 werkt en exposeert Ko Aarts als zelfstandig beeldend kunstenaar. Hij werd voor diverse kunstprijzen genomineerd, zoals de Koninklijke subsidie voor Schilderkunst en won in 1992 de Johan & Titia Buning Brongersprijs. Hij is opgenomen in vele particuliere, museum- en bedrijfscollecties in met name Nederland.

Armando[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Rijksacademie kwam Ko Aarts in contact met de bekende Nederlandse kunstenaar en schrijver Armando, hetgeen resulteerde in een hechte band. Regelmatig zocht Ko Aarts hem op in Berlijn en raakte zo gefascineerd door deze bijzondere stad. De flatgebouwen van Ko Aarts uit de jaren negentig zijn sterk geinspireerd op de woonkazernes uit het Oostblok. Het contrast tussen de saaie woonblokken en hun sterke kleurrijke abstractie komen in zijn schilderijen tot uiting.

Brazilië[bewerken | brontekst bewerken]

Ko Aarts heeft ook altijd een sterke hang gehad naar Latijnse landen, met name Spanje in de jaren tachtig. Eind jaren negentig belandde Ko Aarts in de stad Salvador de Bahia in Brazilië. Hij bleef er tot 2008 wonen en werken. Bahia veranderde zijn onderwerpen drastisch, zonder de spirit van het oude Europa te verliezen. Kleur was altijd al een belangrijk element in zijn werk, maar werd mede door het tropische licht nog intenser. Daarnaast verschenen in zijn werk steeds meer levende elementen, zoals planten, dieren en mensen. Die figureren vooral in de eindeloze portrettenreeks Goodboys-Badgirls-Badboys-Goodgirls, die steevast in het vaste formaat van 90 bij 60 centimeter worden geschilderd. Ko Aarts woonde en werkte de laatste jaren in Antwerpen, maar heeft de band met Amsterdam nooit losgelaten.

Exposities[bewerken | brontekst bewerken]

Amsterdam Drawing, Galerie Meneer Malasch, Amsterdam
2012 Consulaat Generaal der Nederlanden, Antwerpen
2011 Nederlands Consulaat, Salvador Bahia
Lingbeek Projects, Winterswijk
2010 Dagmar de Pooter Gallery, Antwerpen
SS Erasmus Universiteit, Rotterdam
2009 White Box Gallery, New York NY
IMAK Projects, New York NY
2008 Inside Outside, kunsthal 5, Den Helder
Steendrukkerij Amsterdam
2007 Camouflage, Galerie Wit, Wageningen
Exploração, Natuurmuseum, Rotterdam
2006 Convoi Excepcional, Loods 5, Amsterdam
Galerie Maria Chailloux, Amsterdam
2005 Art Rotterdam, Galerie Chailloux
Parc Prints, Bagagehal, Amsterdam
2004 MiArt, Milaan
Galerie Maria Cilena, Milaan
2003 Bahia Sunrise, Studio 13, Amsterdam
Grafiek NU, Singermusuem, Laren
2002 Sob o Arco Iris, ACBEU Galerie, Salvador Bahia
Private Universe, Galerie Chailloux, Amsterdam

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]