Gebruiker:Mahboob93/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kasteelmuseum Wijnendale


Kasteel Wijnendale[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kasteel Wijnendale bevindt zich ongeveer 3,5 km van Torhout – centrum. Belangrijke inbreng van de graafschap Vlaanderen. In het kasteel is er een bezoekerscentrum aanwezig.Verweven met de Torhoutse en Europese geschiedenis, herbergt dit kasteel 1000 jaar geschiedenis. In de portierswoning bevindt zich het bezoekerscentrum/kasteelmuseum. Hier kan je meer dan alleen maar een ticket kopen voor het museum, een wandeling door het Wijnendale bos naar de Wijnendaleboskapel en de ijskelder of een fietstocht in het Land van Torhout.

Romantische waterburcht uit de 19e eeuw. Herbouwd op de grondvesten van het oorspronkelijk slot van de Graven van Vlaanderen uit 1085 n.C. Residentie van de Graven van Vlaanderen, de familie van Namen en de families van Kleef, van Neuburg en Matthieu de Wijnendale.

Indeling van het Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

De rechtervleugel van het kasteel wordt bewoond door de familie Matthieu de Wijnendaele en in de linkervleugel bevindt zich het kasteelmuseum. In het kasteelmuseum zijn er verschillende zalen, elke zaal belicht een periode uit de geschiedenis. Belangrijke figuren en gebeurtenissen worden naar boven gehaald. Het begint allemaal in het heden bij de familie Matthieu de Wijnendale die het kasteel al vijf generaties bewonen. Eindigen doet het bij het prille begin, onlosmakkelijk verbonden met de figuur van Robrecht de Fries.

Jachtslot[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteel Wijnendale was doorheen eeuwen heen vooral een jachtslot. De jacht loopt als een rode draad doorheen het museum. Een rode draad die tot op vandaag door de huidige kasteelheer wordt doorgetrokken.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

In het kasteelmuseum zijn er verschillende functies van het kasteel die naar boven gebracht wordt zoals de woon- en leeffunctie. Hoe verliep het dagelijkse leven van de bewoners met hun grote feesten en banketten. Hoe was het om te werken op het kasteel en daarnaast belangrijke politieke zaken die werden geregeld.

Opening van het Kasteelmuseum[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 opende in het museumgedeelte een nieuwe multimediale presentatie van het kasteel. Ontwerpers waren Paul Vandebotermet en Koen Bovée (architecten), Visual Dimension - Daniël Pletinckx (erfgoedingenieur), Hilde Lobelle-Caluwé (kunsthistorica) en Guy Dupont (historicus). De portierswoning uit de 19e eeuw werd ingericht als bezoekerscentrum. De uitbating is in handen van Toerisme Torhout.

Op het kasteeldomein bevinden zich voorts een ijskelder en serres uit de 19e eeuw, die geïntegreerd werden in het museumcircuit. De muur waartegen de serre aanleunt en het waterbassin dat ernaast ligt, zijn restanten van de muur en bijhorende gracht rond het voormalige neerhof. Ze dateren minstens uit de 18e eeuw. Net ten zuiden staat de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_kastelen_in_Belgi%C3%AB

http://www.toerismetorhout.be/kasteel-wijnendale-1