Gebruiker:Patrik Kovacs888/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Patrik Kovacs888.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Gorilla Glass is een geavanceerde glas technologie ontwikkelt door Corning Incorporated.[1][2][3] Het wordt gebruikt als glas scherm in elektronische toestellen, zoals in smartphones, laptops en sommige Tv's. Gorilla Glass is kras en bots bestendig. Een ander eigenschap van Gorilla Glass is dat het dun is, zodat de dikte van het glas geen hinder is bij aanraakschermen en voor geen extra gewicht zorgt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste generatie van Gorilla Glass was gebruikt in het scherm van de iPhone uitgegeven in 2007. Gorilla Glass heeft zijn naam gekregen van de eigenschappen van gorilla’s : stevigheid en schoonheid.

Gorilla Glass 2 werd in 2012 beschikbaar.[4]Het had een 20% dunnere profiel dan de originele Gorilla Glass.

Gorilla Glass 3 kwam begin 2013 uit.[5][6] Doordat het glas chemisch versterkt is, is het glas minder breekbaar en steviger dan de vorige generatie. Gorilla Glas 3 is drie keer meer schade bestendig dan Gorilla Glass 2, volgens Corning. Dankzij de formatie van de atomen is het duurzamer en beter resistent voor diepere krassen. Het eerste product dat gebruik maakte van Gorilla Glass 3 was Samsung Galaxy S4 uitgegeven in april 2013.

De gemiddelde gebruiker kan geen Corning Gorilla Glass kopen. Het uiteindelijke product gaat Corning glas bevatten, maar met een ander merknaam. Gorilla Glass zit in smartphones, tablet-pc's, notebooks en diversen. Voor de volledige lijst met producten zie hier.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Corning gebruikt zand, of in chemische termen, siliciumdioxide, als grondstof voor het produceren van Gorilla Glass. Het glas gaat bestaan uit aluminiumsilicaat en ook uit natriumionen.

Fusioneren[bewerken | brontekst bewerken]

Ruwe materialen worden gemengd in een gesmolten en geconditioneerde glassamenstelling.[7][8]De gesmolten glas wordt in een V-vormig vat gegoten. Het wordt gevuld, totdat het begint over te lopen. Het glas vloeit dan langs beide kanten gelijkmatig over. Beneden komt het weer samen, dit noemt men fusioneren. Hieruit wordt continu een heel dun glas gemaakt. De dikte is ongeveer een halve millimeter. Aan deze glas komen geen mensen handen of iets anders dat gebreken zou introduceren op het oppervlakte.

Ionen uitwisselen[bewerken | brontekst bewerken]

Gorilla Glas is speciaal ontworpen om het gedrag van een ionenwisselaar te maximaliseren. Hierbij worden ionen uitgewisseld, zodat er compressie optreedt op het glasoppervlakte. Hiervoor wordt het glas in een hete bad van gesmolten zout gezet. De temperatuur is 400 graden. Kleinere natrium ionen worden vervangen door grote kalium ionen van het zouten bad.

Natrium en kalium atomen hebben dezelfde eigenschappen, omdat ze boven elkaar staan in het periodiek systeem. Omdat ze dezelfde eigenschappen hebben, kan het geen kwaad om ze te vervangen.

Door de hoge temperatuur verbreken de bindingen tussen natriumionen en aluminiumsilicaat. Doordat dat kalium groter is dan natrium, behoudt het zijn ionische verbinding bij hogere temperaturen. Hierdoor kan kalium wel binden met aluminiumsilicaat.

Het voordeel van een kalium atoom is dat het groter is. Hierdoor nemen de uitgewisselde ionen meer plaats in beslag. De ionen worden meer samengedrukt als de glas smelt. Dit produceert een spanning op het glasoppervlak. De kaliumionen kunnen ver in het glas dringen, dit creëert een hoge druksterkte diep in het glas. Hierdoor is het glas meer bestendig tegen schade.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 8x – 10x hoger krasbestendigheid
  • Grotere bestendigheid bij schade door reiniging, vegen of onachtzame bewegingen
  • Schade beperking bij het sluiten van het scherm boven een object
  • Betere weerstand tegen schokken bij botsingen

Concurrentie[bewerken | brontekst bewerken]

Gorilla Glass is nu een dominerende technologie om schermen van mobiele apparaten te beschermen. In de toekomst krijgt het misschien concurrentie van een ander Corning product, namelijk Willow Glass.[9]Het voordeel van Willow Glass is dat het buigzaam is, een ideale kwaliteit voor draagbare technologie, zoals bijvoorbeeld de iWatch.[10]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Corninggorillaglass.com, Corning:Gorilla Glass. Geraadpleegd op 10 november 2013.
  2. webopedia.com, Gorilla Glass. Geraadpleegd op 15 november 2013.
  3. Gonny van der Zwaag, Gorilla Glass (2012-03-3).
  4. Lucas Raggers, Gorilla Glass 2 (11 januari 2012).
  5. Corninggorillaglass.com, Gorilla Glass 3.
  6. Mark van de Luijtgaarden, Gorilla Glass NBT (31 juli 2012).
  7. Corninggorillaglass.com, Hoe wordt het gemaakt.
  8. Jonathan Strickland, Werking van Gorilla Glass.
  9. Dennis Mons, Nieuw Gorilla Glass (2013-07-4).
  10. Chris Davies, iWatch (11 februari 2013).

[[Categorie:Glasfabriek]] [[Categorie:Optiekleverancier]]