Naar inhoud springen

Gebruiker:Peter Beaujean

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het is een misvatting dat bij de dienst van het Koninklijk Huis tussen 1980 en 2002 de functie van Hofmaarschalk en Majoor-Domus werd gecombineerd in één functie met als functiebenaming hoofd interne dienst.

De Hofmaarschalk is een lid van de hofhouding, die bij Koninklijk Besluit (KB) wordt aangesteld. Hij is hoofd (directeur) van het departement van de hofmaarschalk.

De Major Domes (of huismeester) is een personeelslid bij het departement van de hofmaarschalk. Dit departement is weer een onderdeel van de Dienst van het Koninklijk Huis. Hij wordt (in overleg met de Koningin) door de hofmaarschalk in dienst genomen of vanuit een andere functie aangesteld. De Major Domus bekleedt bij het departement van de hofmaarschalk de hoogste rang en heeft leiding over de daadwerkelijke uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden.

Het verkeerd denken en schrijven hierover is naar mijn mening onstaan, doordat in 1982 de functie benaming "huismeester Haagse paleizen" werd gewijzigd in "Hoofd Interne Dienst van het departement van de hofmaarschalk van Hare Majesteit de Koningin "(H.I.D.)

Daar werd toen toe besloten omdat de naamsaanduiding huismeester ook steeds meer werd gebezigd in grotere zakelijke en publieke gebouwen. De naam huismeester dekte de lading niet meer van de functie bij de dienst van het Koninklijk Huis, het veroorzaakte onderwaardering en daardoor verwarring bij de communicatie.