Naar inhoud springen

Gebruiker:Polyglot/Zennegatsluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zennegatsluis
Algemene gegevens
Locatie Mechelen, België
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Zennegatsluis is een sluis in Mechelen

In 1999 moest de NV Zeekanaal via een spoedprocedure de deuren van de Zennegatsluis vervangen. De balk waar de eiken sluisdeuren op steunden, was volledig rot. De kostprijs hiervoor was achttien miljoen BEF. De eiken bovendeuren werden vervangen door deuren in een tropische houtsoort afkomstig van plantages. De verwachte levensduur is meer dan twintig jaar.

De Zennegatsluis is beschermd als monument. Het uitzicht moet dus hetzelfde blijven.

De Zennegatsluis is enkel toegankelijk voor schepen bij hoog water. Er werden gemiddeld drie tot vier schepen per dag versluisd.[1]

In september 2003 renoveerde de NV Zeekanaal de Zennegatsluis. Daartoe moest de sluis drie weken drooggelegd worden.[2][3] In 2004 wer aan de sluis een langsriool gebouwd.[4]

De vijf geklasseerde sluizen op het Kanaal Leuven-Dijle, ook gekend als het Bierkanaal, zijn gerenoveerd. De sluizen dateren van de 18de eeuw. De renovatiewerken kostten alles samen 3 miljoen euro. De moderniseringswerken aan de sluizen gingen in 1998 van start. «De sluizen zijn stuk voor stuk 18de-eeuwse beschermde monumenten» geklasseerd zijn door de afdeling Monumenten en Landschappen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Ze zijn gebouwd uit baksteen en blauwe hardsteen. Zo werd nu met de werken het steenwerk voor een deel gerecupereerd en voor een deel vernieuwd, alsook de bakstenen van de sluismuren. Daarnaast werden de sluisdeuren waar nodig weggenomen en volledig aangepakt. Ten slotte zijn er ook nieuwe ladders en bolders geplaatst.»

In Kampenhout de centrale post van waaruit alle bruggen en sluizen op het Kanaal Leuven-Dijle bestuurd worden»

Het Bierkanaal werd in 1750 gegraven om Leuven een doorvaarroute te geven. Einde 2003 werd nog de laatste hand gelegd aan de sluis Zennegat in Mechelen.[5]

"De Zennegatsluis is nog de authentieke sluis. Je ziet dat aan de blauwstenen met de cirkelvormige inkervingen, die werden gebruikt om boten met palen voort te duwen"[6]

Categorie:Sluis in België

  1. Bleys, Renilde, "Nieuwe sluisdeuren aan Zennegat", Het Nieuwsblad, 26 februari 1999, pp. 19. Geraadpleegd op 20 november 2017.
  2. "Geen scheepvaart tussen Leuven en Antwerpse haven", De Standaard, 21 augustus 2003, pp. 8. Geraadpleegd op 20 november 2017.
  3. "NV Zeekanaal start met renovatie Zennegatsluis in Mechelen", Het Nieuwsblad, 23 augustus 2003, pp. 11. Geraadpleegd op 20 november 2017.
  4. Van Vliet, Guy, "Scheepvaartverkeer in regio krijgt betere voorzieningen", Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant, 23 januari 2004, pp. 21. Geraadpleegd op 20 november 2017.
  5. Dessers, Klaas, "Renovatie van historische sluizen afgewerkt", Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant, 8 juni 2004, pp. 14. Geraadpleegd op 20 november 2017.
  6. Van de Poel, Jan, ""Waarom steelt iemand zo'n historisch stuk?"", Gazet van Antwerpen/Mechelen, 29 maart 2010, pp. 80. Geraadpleegd op 20 november 2017.