Naar inhoud springen

Gebruiker:Pommiwaf/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jeanne Hebbelynck[bewerken | brontekst bewerken]

Jeanne Hebbelynck werd geboren als Jeanne Dutry te Gent, België in 1891. Haar familienaam verkreeg ze nadat ze huwde met de Gentse stafhouder Leon Hebbelynck. Ze stierf in het jaar 1959. Jeanne Hebbelynck was op de eerste plaats illustrator van onder andere kinderboeken en religieuze prenten.

Al van jongs af aan is ze bezig met kunst. Ze begon samen met haar zus met het tekenen en schilderen van dorpen en steden die ze samen bezochten. Jeanne heeft een enorm oeuvre aan kinderboeken gecreëerd. De boeken werden uitgegeven in drie verschillende talen, Frans, Nederlands en Engels. Ze werkte voornamelijk samen met twee schrijvers; Camille Melloy (Sint-niklaas) en Stijn Streuvels (Heule). Later schreef ze ook haar eigen verhalen.

Haar manier van werken was zeer typerend. Ze werkte met kalkpapier om haar tekeningen zeer precies over te brengen op papier. De materialen die ze gebruikte waren potlood en Chinese inkt. De kleuren werden elk één voor één aangebracht op de prenten met gouache of plakkaatverf. Ook haar miniaturen en religieuze prenten werden op deze manier gemaakt. Dit zorgde ervoor dat zelfs na haar dood er nieuwe kinderboeken werden gepubliceerd. Eén van de personen die het werk na haar dood heeft verdergezet was James Pennyless ook bekend als John Permeke. Hij is de zoon van de Belgische kunstenaar Constant Permeke.

'De gevangenen verlossen' is een lithografie, religieuze prent die komt uit een reeks van 7 werken over barmhartigheid. Gemaakt door Jeanne Hebbelynck omstreeks 1920.

Jeanne Hebbelynck lijdt aan staar, in het jaar 1937 word ze volledig blind. Dit remt haar creativiteit echter niet af. Ze breidt haar atelier uit. Met behulp van enkele leerlingen, vrienden en ook haar dochters werkt ze gewoon verder. Hierdoor creëerde ze ook boeken voor blinde kinderen.