Gebruiker:Prokoptontes/Sodalicium Classicum Noviomagense

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Sodalicium Classicum Noviomagense (ook wel Soda genoemd) is een studievereniging voor studenten Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oprichting van de Katholieke Universiteit Nijmegen in 1923, groeide de sectie Klassieke Talen binnen de letterenfaculteit zeer snel in het aantal studenten. Op aanraden van professor F.J. de Waele in 1928 werd er door de studenten besloten om een vereniging op te richten die hun belangen zou behartigen. De vereniging werd opgericht op 26 februari 1929, en is daarmee de oudste studievereniging van Nijmegen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Sodalicium Classicum Noviomagense (Latijn voor: Klassieke Broederschap Nijmegen) is de naam van de studievereniging van studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit. Deze naam wordt meestal afgekort tot Soda. De vereniging organiseert allerlei activiteiten die voornamelijk gerelateerd zijn aan de studie naar de klassieke oudheid. Elk jaar organiseert de Reiscommissie een reis naar het buitenland. De bestemmingen liggen over het algemeen in het mediterrane gebied en houden altijd verband met de klassieke oudheid. Eerstejaars maken gelijk al in de introductie van de universiteit kennis met de vereniging.

Het verenigingsblad heet Ob Sodam Iter (OSI). Dit blad is een podium voor populair-wetenschappelijke artikelen van de leden en zaken van ludieke aard.

Lijfspreuk[bewerken | brontekst bewerken]

De lijfspreuk van het Soda is een Grieks citaat van Plato: ναρθηκοφόροι μὲν πολλοί, βάκχοι δέ τε παῦροι (Phaedo 69c8). Dit betekent: Velen dragen een Bacchusstaf, er zijn echter weinig Bacchussen. Bacchus is de god van de wijn, maar was niet elke dag dronken. Dat is de kern van deze uitspraak: iemand kan nog zo veel attributen met zich meedragen of exotische dingen eten en drinken, maar hij blijft gewoon wie hij is.

Toneel[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2009 is de toneelgroep Moira nieuw leven ingeblazen en in 2011 is Moira ondergebracht in het Soda als Toneelcommissie (ToCo). Een groot deel van de leden is betrokken bij het organiseren van en het spelen in een jaarlijks toneelstuk. Ieder stuk heeft een thema van klassieke aard dat meestal wordt ontleend uit de klassieke Griekse tragedie.

Verenigingslied[bewerken | brontekst bewerken]

Het verenigingslied heeft als titel Ubi Flavas Renus Undas. Dit lied wordt gezongen op vergaderingen en andere officiële gelegenheden. De coupletten zijn geschreven in het Latijn en het refrein in het Oskisch, een Italische taal die nauw verwant is aan het Latijn. Het lied is op de officiële website van de vereniging te vinden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Studievereniging aan de Radboud Universiteit Nijmegen