Gebruiker:RToV/Schrijven/Groote Waard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Site map

Artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Groote of Hollandsche Waard[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen:
Laatste edit 18 maart 2007: kruimelwerk.
Status: was bijna niets en is nog steeds bijna niets.
Te doen: inlezen, structuur bedenken.

Wolbrandskerke[bewerken | brontekst bewerken]

De kranten van 26 april 2007 melden de vondst van 40 skeletten in Dordrecht. Naar men aanneemt betreft dit het voormalige dorp Wolbrandskerke. Ik copy/paste deze artikelen hieronder om ze tijdelijk te behouden als bronmateriaal voor een WP-artikel.

Historisch dorp Wolbrandkerke ontdekt[bewerken | brontekst bewerken]

De Dordtse stadsarcheoloog Mark Spanjer is er nu zeker van dat bij opgravingen het dorp Wolbrandskerke gevonden is. De ontdekking werd gedaan op de plek waar het nieuwe Gezondheidspark moet komen.

uitgegeven: 09:04 26-04-2007 gewijzigd: 09:04 26-04-2007

Wolbrandskerke is één van de 15 dorpen rondom Dordrecht die in 1421 zouden zijn weggevaagd door de St. Elisabethsvloed.

Na de vondst van wat fundamenten en skeletten in de zomer van vorig jaar dacht Spanjer dat het alleen om een boerderij ging. Inmiddels zijn er al 45 skeletten gevonden en is duidelijk geworden dat het gaat om de begraafplaats van het middeleeuwse dorp Wolbrandskerke.

De Dordtse stadsarcheoloog verwacht minstens 80 en misschien zelfs honderden skeletten te vinden. Onderzoek kan meer duidelijk maken hoe de mensen daar leefden in de periode van 1100 tot 1421.

RTV Rijnmond

Veertig skeletten bewijzen bestaan van verdwenen dorp[bewerken | brontekst bewerken]

donderdag 26 april 2007

DORDRECHT - De laatste restjes twijfel zijn weg bij stadsarcheoloog Mark Spanjer. Onder de grond van het nieuwe gezondheidspark ligt een echte nederzetting. Met aan aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het vroegere dorp Wolbrandskerke dat verdween bij de Sint-Elisabethvloed van 1421. De onzekerheid daarover is weg sinds de opgraving van zo’n veertig skeletten op de begraafplaats bij de vroegere kerk.

,,Een spectaculaire vondst. Er is veel meer dan we aannamen. Tien jaar geleden dachten we nog dat dit archeologisch een leeg gebied was; een onbeschreven blad,’’ zegt Spanjer die onlangs ook al beenderen vond en de resten van een voor die tijd flink begehuis, dat plaatsbood aan 200 kerkgangers.

De skeletten en doodkisten die nu zijn gevonden plus nieuwe vondsten op een terp van resten van een kerk met een toren bewijzen eens te meer dat het om een dorpje van voor 1421 gaat dat was gelegen op een serie terpen.

De onderzoekers hebben uiteraard geen plaatsnaambordje gevondenmet de naam Wolbrandskerke. ,,Was het maar zo eenvoudig,’’ verzucht Spanjer. Toch gaat hij ervan uit dat hier, tussen ziekenhuis en N3, het verdronken Wolbrandskerke ligt.

De graven kwamen aan het licht tijdens de aanleg van een nieuw riool op de Amnesty Internationalweg.

Eind maart werden er al vijf skeletten gevonden. Spanjer sluit niet uit dat het er tachtig worden.

De menselijke resten liggen op verschillende diepten, daterend van de periode tussen 1100 en 1421. Met onderzoek proberen de archeologen de achtergrond van deze mensen te achterhalen: maaginhoud, staat van gebit en botten worden nader bekeken.

Aan het hand van zogeheten dendrochronoligisch onderzoek van de resten van de kisten en de C-14 methode proberen de oudheidkundigen de leeftijd nauwkeurig te bepalen.

Daarnaast kan de vondst van aardewerk helpen. ,,Maar helaas hebben we nog niet meer dan een scherfje gevonden.’’

Algemeen Dagblad

Opgravingen Dordrecht grootser dan gedacht[bewerken | brontekst bewerken]

Datum: 25-04-2007 16:52 uur Bron: ANP

DORDRECHT (ANP) - De archeologische vondsten in Dordrecht zijn veel omvangrijker dan in eerste instantie werd gedacht. Tot nu toe hebben archeologen 45 graven en skeletten ontdekt, daterend uit de periode tussen 1000 en 1421.

,,Op dit moment gaan we er van uit dat het uiteindelijke aantal rond de tachtig zal komen te liggen, zo meldde archeoloog Mark Spanjer woensdag. De vondsten zijn gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor rioleringen. In eerste instantie werden vijf kisten met skeletten gevonden, maar al gauw werden dit er meer. Spanjer spreekt over een verrassende vondst.

Hij vermoedt dat de botresten behoorden bij de begraafplaats van Wolbrandskerke, een van de blootgelegde verdronken dorpen uit de Sint Elizabethsvloed van 1421. ,,De vondst is vooral verrassend omdat we tot nu toe weinig weten van dit gebied en er bijna nooit vondsten doen.

nrc.nl

Dordtse bodem geeft groot aantal skeletten bloot[bewerken | brontekst bewerken]

Geplaatst: 20-04-2007 | 21:17

DORDRECHT (ANP) - Bij opgravingen in Dordrecht hebben archeologen bijna dertig graven en skeletten ontdekt.

In maart vonden zij de eerste vijf. De menselijke resten liggen op verschillende dieptes, daterend uit de periode tussen 1100 en 1421.

Onderzoekers proberen de achtergrond van deze mensen te achterhalen. Stadsarcheoloog Mark Spanjer vermoedt dat de resten te maken hebben met het verdronken dorp Wolbrandskerke tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421. Het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) helpt bij het onderzoek.

Reformatorisch Dagblad

Oude skeletten in bodem Dordrecht[bewerken | brontekst bewerken]

20 april 2007

Bij opgravingen in Dordrecht hebben archeologen bijna dertig graven en

skeletten ontdekt. In maart vonden zij de eerste vijf. De menselijke resten

liggen op verschillende dieptes, daterend uit de periode tussen 1100 en 1421.

Onderzoekers proberen nu de achtergrond van deze mensen te achterhalen.

Stadsarcheoloog Mark Spanjer vermoedt dat de resten te maken hebben met het

verdronken dorp Wolbrandskerke tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421. Het

Nationaal Forensisch Instituut (NFI) helpt bij het onderzoek.

De Telegraaf