Gebruiker:Ravena/Cyberverslaving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verslaving aan de PC (Personal Computer) en het internet wordt Cyberverslaving genoemd.

De cyberverslaving in praktijk:[bewerken | brontekst bewerken]

De tijd die men met de computer doorbrengt, geeft aan hoe groot de verslaving is. Maar ook de verwaarlozing van het sociaal leven is een indicator voor cyberverslaving. De verslaving gaat gepaard met een progressieve toename van de tijd die men aan de computer doorbrengt en de onmogelijkheid om de activiteit te staken. Dat gaat automatisch gepaard met minder tijd voor andere omgangsvormen enz. Zo geraakt men beetje bij beetje sociaal geïsoleerd en gaat kluizenaarsgedrag vertonen. Psychologische veranderingen en humeurschommelingen zoals een leeg gevoel, agressief gedrag, liegen, enz. zijn mogelijk een gevolg in deze. Een cyberverslaving kan ook fysieke gevolgen opwekken in samenhang met het psychische “welzijn” van de verslaafde. Omdat men geneigd is verslaafd te raken wanneer men geen maatschappelijke functie kan bekleden (om wat voor reden dan ook) vlucht men steeds verder weg en heeft men het gevoel niet te kunnen slagen in deze. Het gevoel voor eigenwaarde daalt en men zoekt in een fictieve “gemeenschap” alsnog de erkenning die men in de werkelijke maatschappij op dat moment niet kon vinden. Vanuit de erkenning die men daar in vindt verplaatst men de behoefte om zich nog in maatschappelijke kringen te bewegen waarbij de buitenwereld langzaam “vervaagd” en afgestoten wordt.

Kenmerken van een cyberverslaving:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Men brengt steeds meer tijd door op het internet.
  • Men negeert opbouwend, andere activiteiten.
  • Men brengt meer tijd door op het net dan het aanvankelijk dacht. waarbij tijdsbesef en ritme van het dagelijks leven verstoord zijn.
  • Men “vergeet” opbouwend: voeding, lichamelijke verzorging, sociale contacten enz.
  • Het is moeilijk om gedurende een aantal dagen niet over een internetaansluiting te kunnen beschikken.
  • Men heeft veelal geen sociale functie, dat wil zeggen: geen baan, geen scholing of ander sociaal tijdverdrijf.
  • Men is geneigd zich te fixeren op bepaalde progamma’s dan wel website’s.
  • Men heeft getracht om minder tijd door te brengen op het internet, maar zonder succes.
  • Men trekt zich steeds verder terug naar de plaats waar de pc staat, komt niet of nauwelijks meer buiten.

Bij verslaving geldt dat men veelal ontkent verslaafd te zijn, ook als men op alle bovenstaande bevindingen ‘ja” als antwoordt heeft gekregen. Zelfs als men confronterend materiaal onder ogen zou krijgen. Onderkenning van het gedrag of het buiten jezelf plaatsen (het is de ander maar jij niet) is verslavings-gerelateerd men heeft dan ook hulp van buitenaf nodig om van de verslaving af te komen.

Hoe kan men een cyberverslaving behandelen:[bewerken | brontekst bewerken]

Men heeft een socialisatie programma nodig waarbij rekening wordt gehouden met het dagelijks ritme. Dat ritme houdt in dat men opstaat en naar bed gaat alsof men een baan heeft of een opleiding volgt. De maaltijden dienen bewust en op gezette tijden genuttigd te worden waarbij de pc niet toegankelijk is en men zal veel in de buitenlucht moeten vertoeven. Wandelen of andere activiteiten waarbij de aandacht van de pc weggeleid wordt zijn een noodzaak. Men moet de tijd die men achter de PC besteed reduceren tot maximaal 2 uur per dag.