Naar inhoud springen

Gebruiker:Roeland van der Kley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Roeland van der Kley begon zijn carrière in de schilderkunst in Breda in 1987 als zelfstandig werkende beroepskunstenaar. In de jaren hiervoor heeft hij zich vooral bezig gehouden met het tekenen van strips en cartoons voor diverse uitgevers van tijdschriften, kranten en boeken. Zijn voorkeur ging echter uit naar het traditioneel schilderen in olieverf op doek. Het realisme en het magisch realisme zijn vanaf het begin van zijn carrière af aan bepalend geweest voor zijn oeuvre. Met zijn ‘dreamscapes’ (vrij vertaald droomlandschappen), schilderijen van een moeilijk verklaarbaar karakter, als een droom, kreeg hij al snel bekendheid. Met name in de periode 1996 tot 2006 toen hij permanent exposeerde bij Artistiek Breda.

In 2006 deed hij een poging tot het maken van documentaire, waar hij in 2008 al weer mee stopte omdat het traditioneel schilderatelier hem beter lag. In 2015 verhuisde hij naar het Zeeuws Vlaamse gehucht Mauritsfort (Hoek - gem. Terneuzen) waar hij in het buitengebied een kleine landelijke woning betrok met een groot atelier. Zijn liefde voor het Zeeuws Vlaamse land inspireerde hem tot het maken van schilderijen uit zijn directe omgeving wat onder de naam ‘de Zeeuwse collectie’ een eigen leven is gaan leiden. Naast dit werk maakt hij vooral de dreamscapes waar hij zoveel bekendheid mee kreeg.

Mathilde drieluik In 1018 maakte hij het drieluik over het leven van Mathilde (Willink) de Doelder ter gelegenheid van de Mathildedag in Terneuzen. Dat drieluik werd die dag (7-7-2018) onthuld in Terneuzen in het bijzijn van familie en vrienden van Mathilde. Het was die dag de 80-ste geboortedag van Mathilde die in Terneuzen werd geboren op 7-7-1938.