Gebruiker:Sterenn.denys/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sterenn Denys (geboren in 1975) is een Belgische kunstfotograaf, kunsthistoricus, verzamelaar, kunstadviseur en handelaar. Ze biedt advies gespecialiseerd in ONTWERP SIGNATUUR MEUBELS, FINE ART PHOTOGRAPHY en ELEGANTE OBJECTEN van 1900 tot heden. Meer dan vijfentwintig jaar cureert ze diensten voor particuliere verzamelaars, zakelijke klanten, musea en instellingen. Haar eigen fotografie wordt permanent tentoongesteld in verschillende kunstmusea over de hele wereld.


Jeugd en vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Sterenn is afgestudeerd in Kunstgeschiedenis, in Geschiedenis van Fotografie en in Technieken van Fotografie, aan de Anglia Ruskin University, Cambridge, England .

Daarvoor ontving ze A-Levels in Sociologie, Franse Avant-Garde Films en in Kunstgeschiedenis aan D’Overbroeck’s College Oxford in England.

Ze is ook afgestudeerd in Geschiedenis van Modern Design aan het Sotheby’s Institute in London, en deed Business studies (tijdens het starten van een nieuw bedrijf) aan de Solvay Business School in Belgium.

Sterenn behoort tot de tweede generatie van een familie gepassioneerd voor kunst en begon op 17-jarige leeftijd kunstwerken te verkopen op TEFAF Maastricht Maastricht met haar vader en zijn kunstgalerij, Philippe Denys, kunsthandelaar in 20 ste eeuw Kunst.

Deze buitengewone opleiding bezorgde haar al vroeg een uniek oog voor schoonheid, nauwkeurig onderzoek naar het zeldzame en het streven naar hoogwaardige handgemaakte kunstwerken.

Philippe Denys[bewerken | brontekst bewerken]

Historische design, een nieuwe kijk op kunstwerken uit de 20 ste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

De kunsthandelaar en internationaal specialist in Europese decoratieve kunsten uit de 20 ste eeuw, Philippe Denys, stierf helaas op 9 juli 2010.

In België en in het buitenland maakte de visionaire geest van Philippe Denys op het gebied van de Europese 20 ste -eeuwse kunst veel indruk. Zijn aanwezigheid op de grootste internationale beurzen zoals TEFAF, waarin hij één van de belangrijkste speelfiguren was geweest, markeerde hij met ontdekkingen, met zijn eruditie en vooral met zijn onbeperkte passie die hij wenste over te dragen.

Hij inspireerde vele verzamelaars om met hun collectie te beginnen.

Philippe Denys woonde in Brussel, ontwikkelde zijn galerij op de Grote Zavel en kon de Belgische eclectische smaak en de reputatie van de internationale dealers van België over de hele wereld exporteren.

In totaal werden op 15 december 2010 maar liefst 600 veilingpartijen verspreid. De diversiteit van de aangeboden artikelen omhelsde glaswerk, keramiek, zilverwerk, alledaagse voorwerpen, meubels, verlichting - niet alleen Frans, Italiaans, Braziliaans, Amerikaans en Engels, maar vooral ook Scandinavische stukken. Deze historische collectie getuigde van onfeilbare eruditie en onophoudelijke nieuwsgierigheid, ten dienste van het Mooie en het Zeldzame.

Ik probeer te ontdekken, verbaasd te zijn en te verbazen, dwars door de creaties van deze eeuw heen, [...] Ik probeer ook verrassing te creëren met het ontdekken van voorwerpen van hoge kwaliteit die weinig of nog niet bekend zijn." (Philippe Denys)

Als een "verlichter" zou Philippe Denys halverwege de jaren tachtig als promotor van Art Nouveau en Art Deco beginnen en in zijn galerij de toen nog onbekende werken presenteren van Josef Hoffman, Wolfers, Van de Velde, Serrurier Bovy, Georg Jensen and Puiforcat.

Met dezelfde avant-gardistische geest richtte hij z’n interesse in de jaren negentig op recentere creaties van Noord-Europa.

In slechts een paar jaar tijd werd hij de wereldspecialist in Scandinavische Design. Hij herontdekte "Nordic Functionalism" dat verbanden smeedde tussen vorm en materialen die het leidmotief waren van de grote Scandinavische ontwerpers, zoals Alvar Aalto , Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Kjaerholm, , en Fabricius en Kastholm. Als één van de eersten verdedigde en bekrachtigde hij hun talenten door hun creaties over de hele wereld tentoon te stellen op de stand van de Brussels Gallery, op de grote internationale beurzen van Londen (Design Art), Miami (Design Miami), Bâle (Design Miami Basel) , Parijs (Biennale des Antiquaires), New York (International Fine Art and Art Dealers Show), en natuurlijk van Maastricht (TEFAF), waar hij in 2009 de "Design Section" creëerde - één van zijn laatste successen, voor het ondersteunen van de internationale promotie van Design.

Carrière in de kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Sterenn heeft veel ervaring in het succesvol samenwerken met experts, kunstverzamelaars, veilinghuizen en museumdirecteuren. Kunst opsporen en het kopen van langverwachte objecten van klanten is al meer dan vijfentwintig jaar haar voornaamste vreugdevolle drijfveer in deze business.

Kunsthistoricus, verzamelaar, adviseur en dealer[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 creëerde en leidde Sterenn de afdeling Fotografie van het familiebedrijf. Vanwege de gezondheidsproblemen van haar vader nam ze het beheer van de galerij over.

Op dat moment introduceerde ze voor de eerste keer Fine Art Photography op TEFAF Maastricht.

Van 2000 tot 2005 nam Sterenn als kunsthandelaar deel aan de volgende internationale kunstbeurzen met de afdeling moderne fotografie van de familiegalerij:

  • 2000 Tefaf Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2001 The International Antique Dealer Show (The Armory), New York, U.S.A
  • 2001 Tefaf Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2001 Pavillon des Antiquaires, Paris, France
  • 2002 Salon du XXe Siècle, Paris, France
  • 2002 The International Antique Dealer Show (The Armory), New York, U.S.A
  • 2002 Biennale des Antiquaires, Paris, France
  • 2002 Tefaf Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2003 The International Antique Dealer Show (The Armory), New York, U.S.A
  • 2003 Tefaf Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2004 Biennale des Antiquaires, Paris, France
  • 2004 Tefaf Maastricht, Maastricht, The Netherlands


In 2006 werd Sterenn Denys de oprichter van de afdeling moderne en hedendaagse fotografie van veilinghuis Pierre Bergé in Parijs, Brussel en Genève. Ze organiseerde de eerste kunstfotografie-veiling in Brussel.

2010: Pierre Bergé & Associés - Philippe Denys - Le design historique, un nouveau regards sur les objets d'art du XXe siècle. Sterenn was de kunstadviseur voor deze grote internationale veiling. Haar werk omvatte de selectie van meer dan vijfhonderd kunstwerken, het schrijven van historische labels, het samenstellen en opmaken van de catalogus en het plannen van het interieurontwerp voor de tentoonstelling. Lage schatting voor deze verkoop: 1,1 miljoen euro. Veiling resultaat: 2,2 miljoen euro.

Bestand:Philippe Denys - Le design historique, un nouveau regard sur les objets d'art du XXème siècle.pdf|gecentreerd|miniatuur


2008-2012  Verkoopvertegenwoordigster voor Dominique Lévy & Robert Mnuchin (verkoop van Post-War and Contemporary Art); Wienerroither & Kohlbacher (verkoop Gustav Klimt en Egon Schiele).

Haar activiteit omvatte opnieuw haar passie en de uitdaging voor het vinden en selecteren van de zeldzaamste en belangrijkste kunstwerken op historisch vlak. Ze is ook een nauwkeurige onderzoeker en expert in datering en zorgt voor de beste waardering voor een hoogst mogelijk verkoop. Omdat Sterenn graag een homogeen ensemble belicht, stelt ze zelf catalogi samen en maakt ze deze op. Daarnaast ontwerp ze ook het architecturaal plan voor tentoonstellingen.

Dankzij haar begrip en geloof in de waarde van haar vakgebied en de beste verkoopsmogelijkheden, is Sterenn zelf een verzamelaar.

Sterenn presenteert INNOVATIEF ONTWERPTEKENMEUBILAIR via gevestigde namen als George Nakashima , Poul Kjaerholm, José Zanine Caldas, Dupré-Lafont, Jules Wabbes, en Finn Juhl.

Sterenn hecht ook belang om te leven met ELEGANT OBJECTS, zoals in hout of glas van o.a Tapio Wrikkala, en in zilver van Franco Albini , Henning Koppel en Puiforcat.

Sterenn belicht JOIE DE VIVRE-FOTOGRAFIE met moderne en hedendaagse meesters zoals Man Ray, Herb Ritts, Henri Cartier-Bresson en Annie Leibovitz. Dankzij haar uitgebreide connecties kon ze onlangs klanten vertegenwoordigen bij de privéverkoop van meesterwerken uit de Wiener Werkstätte van het Palais de Stoclet.

Ze heeft een Chinese klant geholpen die een multifunctionele stedelijke ruimte in het centrum van Beijing heeft gecreëerd, met onder meer een school, een kunstmuseum, een park, een hotel, een kantoorruimte en een kinderdagverblijf: ze werd gekozen als curator om foto's te selecteren die Zen filosofie weerspiegelen.

Joie de Vivre Kunstfotograaf[bewerken | brontekst bewerken]

Sterenn is niet alleen fotograaf en historicus, maar ook zelf praktiserend beeldende kunstfotograaf en beeldend kunstenaar; haar kennis, begrip en activiteit in het veld zijn niet alleen theoretisch en historisch, maar ook toegepast en creatief. Haar creativiteit voedt haar scherpe oog en ijver voor schoonheid en innovatie in kunst. Deze activiteit helpt haar ook om constant op de hoogte te blijven van de nieuwe creaties die te zien zijn op internationale tentoonstellingen en kunstbeurzen.


Bestand:Sterenn Denys, The Enigmatic Dance Party of Art Basel.jpg|links|miniatuur


Als kunstenaar, voedt Sterenn haar creaties met haar gevoeligheid, kennis en begrip van kunst. Haar creativiteit voedt haar scherpe oog en het verlangen naar schoonheid en innovatie in de kunst. Ze vertelt verhalen waarin mens en cultuur elkaar ontmoeten en de kunst, net als liefde, de mooiste menselijke creatie in de geschiedenis, beleefd kan worden.

Sterenn heeft van cultuur één van haar favoriete thema's gemaakt. Haar niche: ruimte verkennen als culturele perceptie. Dit wordt gegenereerd door vier hoofdthema's: Scenes, Ruimtes, Objecten en Portretten.

Er zijn twee belangrijke assen in haar werk: spontane opnames en het maken van unieke beelden. Om het ambachtelijke werk te produceren, zoals in de schilderkunst, voegt Sterenn verschillende media en kleuren toe bovenop haar prints. Deze toegevoegde media kunnen ook de schittering van halfedelstenen in de print bevatten, het geheel verlicht door een lichtbak.

Haar werken zijn verworven en worden permanent tentoongesteld in de collecties van Kettles Yard, Cambridge, het Musée d’Ixelles, Brussels, the Royal Photographic Society, Bath, en Musée de L’Elysée de la Photographie, Lausanne.

Visie[bewerken | brontekst bewerken]

Sterenn Denys is gepassioneerd door kunst, zowel als kunsthistoricus, verzamelaar, adviseur en handelaar, en voor zichzelf als fotografisch en plastisch kunstenaar.

Als kunstenaar creëert ze werken met een eigen gevoeligheid, kennis en begrip van kunstwerken. Haar creativiteit voedt haar scherpe oog en verlangen naar schoonheid en innovatie in de kunst. Ze vertelt verhalen waarin mens en cultuur elkaar ontmoeten en de kunst, net als liefde, de mooiste menselijke creatie in de geschiedenis, beleefd kan worden.

Deze activiteit zorgt er ook voor dat ze constant op de hoogte blijft van nieuwe creaties die worden getoond op internationale tentoonstellingen en kunstbeurzen.

Naast haar eigen fotografie productie biedt Sterenn kunstadvies- en handelsservice, gespecialiseerd in INNOVATIEVE ONTWERP SIGNATUUR MEUBELS, ELEGANTE OBJECTEN en JOIE DE VIVRE KUNSTFOTOGRAFIE, van 1920 tot vandaag de dag. Voor al meer dan vijfentwintig jaar cureert ze diensten voor particuliere verzamelaars, zakelijke klanten, musea en instellingen. Sinds haar vroege rijke werkervaringen heeft Sterenn contacten gehouden en onderhouden met verzamelaars, kunstcritici en musea.

Ze helpt klanten om te focussen op hun authentieke artistieke emoties en helpt bij de aankoop, huur, verhuur en verkoop van kunstwerken in een complexe wereldmarkt, met discretie en complete vertrouwelijkheid. Haar lange en brede ervaring met alle belanghebbenden in de kunstwereld helpt bij het opsporen en kopen van kunst voor klanten met langverwachte doelstellingen.

Sterenn heeft een echte passie voor buitengewone kunstgebieden, waaronder Egyptische kunst, oude Aziatische kunst, renaissancekunst en impressionisme.

Exhibitons and Press[bewerken | brontekst bewerken]

Selected Group Exhibitions[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2020 Association du Patrimoine Artistique, Brussels, Belgium
  • 2020 Espace Vanderborght, Brussels, Belgium
  • 2019 Association du Patrimoine Artistique, Brussels, Belgium
  • 2018 Auction sale with Haynault, Brussels, Belgium
  • 2017 Fine Art Cologne, Colgne, Germany
  • 2017 Galerie Rut Van Caelenberg, Brussels, Belgium
  • 2017 Galerie Kitsune, Brussels, Belgium
  • 2010 CHRISTIE’S, Fonds Erasme, Grandeur Nature, Brussels, Belgium
  • 2009 Brafa, Brussels Antiques and Fine Art Fair, Brussels, Belgium
  • 2009 Pierre Bergé, Brussels, Belgium
  • 2008 Galerie Aeroplastics Contemporary, Power to the People, Brussels, Belgium
  • 2007 Palais des Beaux-Arts, Brussels, Belgium
  • 2006 Rencontres d’Arles, Arles, France
  • 2006 Palais des Beaux-Arts, Brussels, Belgium
  • 2004 TEFAF Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2004 Galeria Joan Mas, Barcelona, Spain
  • 2003 TEFAF Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2003 The Fine Art and Antique Dealer Show (The Armory), New York, USA
  • 2002 Salon du XX ème Siècle, Paris, France
  • 2002 TEFAF Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2002 The Fine Art and Antique Dealer Show (The Armory), New York, USA
  • 2001 Galerie Cazeau-Béraudière, Paris, France
  • 2001 Le Pavillion des Antiquaires, Paris, France
  • 2001 Tefaf Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2001 The Fine Art and Antique Dealer Show (The Armory), New York, USA
  • 2001 Red Gate Gallery, London, Great-Britain
  • 2000 TEFAF Maastricht, Maastricht, The Netherlands
  • 2000 The Fine Art and Antique Dealer Show (The Armory), New York, USA
  • 2000 Galerie Philippe Denys, The Power of Black and White, Brussels, Belgium
  • 2000 Le Pavillon des Antiquaires, Paris, France
  • 2000 Red Gate Gallery, Accepting the Unaceptable, London, Great-Britain
  • 2000 Candid Arts Trust, London, Great-Britain
  • 1999 Kettle’s Yard, Cambridge, Great-Britain

Selected Solo Exhibitions[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2016 The Camera Box II, Brussels, Belgium
  • 2014 The Camera Box I, Brussels, Belgium
  • 2010 The Secret Room Opening II, Brussels, Belgium
  • 2008 The Secret Room Opening I, Brussels, Belgium
  • 2007 Musée d’Ixelles, Sterenn Denys, Brussels, Belgium
  • 2006 Art Brussels, Brussels, Belgium
  • 2004 Galerie Philippe Denys, Formes et Lumières, Brussels, Belgium
  • 2000 Strawberry Fair, Photographs on the Move, Cambridge, Great-Britain
  • 1999 CB2 Art Gallery, Cambridge, Great-Britain
  • 1999 The Art Gallery, I am a Camera, Cambridge, Great-Britain

In Museums Collections[bewerken | brontekst bewerken]

  • The Musée de L'Elysée de Lausanne, Switzerland
  • The Royal Photographic Society, England
  • Musée d’Ixelles, Brussels, Belgium
  • Kettle’s Yard, Cambridge, Great-Britain

Articles and Interviews in the Press[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sabato, Le magazine du week-end de L’Echo, Belgique. 1.2.2020
  • CHRISTIES, Sale Fonds Erasme: Grandeur Nature, Brussels, Belgium. 19.5.2010
  • Connaissance des Arts, France: Expertise. 20.12.2006
  • La Libre Belgique. 15.12.2006
  • Pierre Bergé, La Revue. 2006
  • Arts-Antique-Auctions, Belgium: L’Enthousiasme à tout crin de Sterenn Denys. 1.11.2006
  • Bernard Mercelis d’Art Press: Retrospective au Musée d’Ixelles: Sterenn Denys, L’Equilibre. 2006
  • Développement & Humanisme. 2006
  • Idéco: Beyond Beauty. 2005
  • Centre de cultura contemporània de Barcelone: Festival Internacional de poesies, Spain. 1.6.2004
  • Art and Auction, USA. 1.7.2002
  • Herald Tribune. 2001

Articles and Interviews in the Press[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sabato, Le magazine du week-end de L’Echo, Belgique. 1.2.2020
  • CHRISTIES, Sale Fonds Erasme: Grandeur Nature, Brussels, Belgium. 19.5.2010
  • Connaissance des Arts, France: Expertise. 20.12.2006
  • La Libre Belgique. 15.12.2006
  • Pierre Bergé, La Revue. 2006
  • Arts-Antique-Auctions, Belgium: L’E nthousiasme à tout crin de Sterenn Denys. 1.11.2006
  • Bernard Mercelis d’Art Press: Retrospective au Musée d’Ixelles: Sterenn Denys, L’Equilibre. 2006
  • Développement & Humanisme. 2006
  • Idéco: Beyond Beauty. 2005
  • Centre de cultura contemporània de Barcelone: Festival Internacional de poesies, Spain. 1.6.2004
  • Art and Auction, USA. 1.7.2002
  • Herald Tribune. 2001

References[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sterenn Denys - Contact
  2. Sabato - Bienvenu chez la photographe et marchande d'art Sterenn Denys https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_447cb4602f7f4de0addf095ac46adde5.pdf
  3. Sale at CHRISTIE'S - https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_a6a4bdfc0a6b46f5a08e3980a38876b5.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_1346d6b7cab74fa680ba6a67fc0b22d7.pdf
  4. Pierre Bergé & Associés, Expertise & vente Photographies Modernes et Contemporaines à Paris, Bruxelles, Genève https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_02aae229806442bc936d4c9cbba73309.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_6a0ac003d0b84278a780f339cea0991a.pdf
  5. Pierre Bergé & Associés, Expertise & vente Photographies Modernes et Contemporaines à Paris, Bruxelles, Genève https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_b56e4366d60c43718824a66ca703b373.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_92489643e8bc4b2fa6ec137afc2a9e82.pdf
  6. Connaissance des Arts, Expertise & vente Photographies Modernes et Contemporaines à Paris, Bruxelles, Genève https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_efd348301bfc49cf902711fe805add63.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_1c3ab97b78ce4a66b43fc5673a1abb14.pdf
  7. Grandes ventes chez Bergé, La Libre Belgique https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_6eeb10a418d9468eade7b09ce7e1e4a9.pdf
  8. Pierre Bergé & Associés, Portrait et photographies de l'atelier d'Ado Chale pour la vente Arts Décoratifs et Design https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_09764d020b2644d1ab361e406be3a8a0.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_4cd9b7ef1c83473fa6d5af608cc355c9.pdf
  9. Arts Antiques Auctions, L'enthousiasme à tout crin de Sterenn Denys https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_773bcf77032c4866b1f467a174789b30.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_0a82f6954a394ce2b5d0ae25afffe943.pdf
  10. Bernard Mercelis d’Art Press: Retrospective au Musée d’Ixelles: Sterenn Denys, L’équilibre de la densité https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_179222968b194c50912fcd27e160191d.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_df1a68b1b80f44a7afe6fb1d45917326.pdf
  11. La Revue, le magazine de Pierre Bergé & Associés, Portrait et photographies de l'atelier d'Ado Chale https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_d192bedbadc14502866e400d909fb5df.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_4cd9b7ef1c83473fa6d5af608cc355c9.pdf
  12. Art & Auction USA, Founding father of the Department of Photography at Gallery Philippe Denys and her artistic selection for TEFAF Maastricht https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_7ca7e1fcc7c44e7fa6bcb11304c91c88.pdf https://94070f49-ec6e-4d14-9981-d9c26b0a83e2.filesusr.com/ugd/5c42a0_b767911833734259b3ff9a3ee161d499.pdf
  13. Pierre Bergé & Associates - Philippe Denys - Le design historique, un nouveau regard sur les objets d'art du XXe siècle. - https://catalogue.gazette-drouot.com//pdf/berge/design/15122010/CATALPHILIPPE-DENYS-BD.pdf?id=7976&cp=32
  14. News and Press - https://www.sterenndenys.com/news