Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Algemeene Schippers Vereeniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Algemeene Schippers Vereeniging
De SPICA voor de wal in Papendrecht
Afkorting A.S.V.
Ontstaansdatum 1946
Voorzitter Peter van der Veen
Algemeen secretaris Machiel Smitsman
Hoofdkantoor Zwijndrecht
Type vereniging Brancheorganisatie
Rechtspersoon Vereniging
Motto Schippers voor schippers
Website www.algemeeneschippersvereeniging.nl

De Algemeene Schippers Vereeniging (A.S.V.) is opgericht als een vereniging ten behoeve van de welvaart en het welzijn van de gehele particuliere binnenvaart. Tegenwoordig als een sociaal-economische organisatie zonder winstoogmerk. Het parool is: “Schippers voor schippers”.

De A.S.V. maakt zich sterk voor de particuliere schipper in een sociaal en economisch aanvaardbare situatie, waarbij de mens centraal staat. Die mag geen integrerend onderdeel worden van de scheepsoutillage of onderdeel van een vervoerseconomie die werd uitgedacht door verladers of bevrachters en die volgens de A.S.V. slechts één gedachte hebben: winst ten koste van mens, milieu en samenleving. Hierin verschilt de vereniging van mening met Koninklijke Binnenvaart Nederland, dat beoogt de hele keten van de binnenvaart te organiseren en daarmee ook de belangen van de verladers.

Beleid[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de A.S.V. bepalen schippers niet alleen het beleid, maar voeren het ook zelf uit. Die weten uit praktijkervaring waarover zij spreken en hebben persoonlijk zitting in commissies en overlegorganen. Het standpunt van de vereniging is, dat er essentiële zaken niet meer naar buiten komen wanneer schippers zich laten vertegenwoordigen door betaalde functionarissen. Dat er zo een steeds breder wordende kloof tussen theorie en praktijk ontstaat, tussen schipper en vertegenwoordiger, waarbij de schipper uiteindelijk steeds minder inspraak krijgt over zijn eigen positie.

Er hoort een goede marktordening via een evenredige verdeling van lasten en lusten te zijn, onvervalste concurrentie tussen de vervoersvormen, met het behoud van onafhankelijkheid. Daarbij pleit de A.S.V. voor regelgeving, die ook in de praktijk van de binnenvaart met kleine schepen (tot 1000 ton) haalbaar en functioneel is. Daarvoor zijn uitbreiding en goed onderhoud van de vaarwegen noodzakelijk, evenals goede beroepsopleidingen met bijbehorende begeleiding en huisvesting. Permanente capaciteitsregulering moet bewerkstelligen, dat er een evenwichtige verhouding blijft in scheepsruimte en een noodzakelijke reservecapaciteit,

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorloper Algemeene Schippersbond (ASB) werd voor het eerst opgericht in 1912. De ASB werd in 1921 opgeheven maar in 1932 richtten enkele Zwolse schippers een nieuwe Algemeene Schippersbond op. Tijdens de oorlogsjaren waren de bonden gedwongen niet actief tot na de bevrijding in 1945. Drie regionale bonden (Algemeene Schippersvereeniging uit Groningen, Algemeene Schippersbond uit het ‘westen’ en de Unie van Vrije Schippers uit Limburg) fuseerden tot wat nu de Algemeene Schippers Vereeniging is. De oprichting van de A.S.V. is in feite een poging geweest om de ASB nieuw leven in te blazen. De vereniging kreeg in 1946 koninklijke goedkeuring.[1][2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Binnenvaart Categorie:Nederlandse beroepsorganisatie