Gebruiker:SvenDK/Redmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
William Redmond
Borstbeeld in het Redmond Memorial Park, Wexford city, Ierland
Algemene informatie
Volledige naam William Hoey Kearney Redmond
Geboren 15 april 1861
Wexford
Overleden 7 juni 1917
Wijtschate
Nationaliteit Iers

William Hoey Kearney Redmond (Wexford in 15 april 1861, Wijtschate 7 juni 1917) was een Iers onafhankelijkheidsstrijder die in de eerste wereldoorlog sneuvelde bij de tweede slag om Mesen.

Familie achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

William kwam uit een adelijke familie met Normandische roots die al zeven eeuwen geassocieerd is met de County Wexford. Zijn vader, William Archer Redmond was parlementslid voor de Home Rule League in de kieskring Wexford Borough tussen 1872 en1880 en was was neef van de bankier, magistraat en liberaal parlementslid John Edward Redmond. Wiliam had twee zussen en een broer John Edward Redmond die leider werd van de Irish Parliamentary Party. Zijn moeder was de dochter van Generaal R.H. Hoey van de Wicklow Rifles and het 61st Regiment.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

William Redmond was sedert 1884 lid van het Lagerhuis van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland als lid van de Nationalist Party. Als Iers nationalist was hij voorstander van de onafhankelijkheid van Ierland. Hij was ervan overtuigd dat als de Ieren met de Engelsen meevochten tijdens de eerste weereldoorlog, dit zou bijdragen tot de Ierse zaak. Als Majoor Redmond werd hij aanvoerder van het 16ste Ierse Divisieregiment.

Zijnn bedoeling om de Zuid- en de Noord-Ieren te verzoenen was eigenlijk van in het begin tot mislukken gedoemd: zijn divisie mocht haar groene vlag met den Ierse harp niet voeren op het front, waar de Noord-Ieren van de 36ste Ulster Divisie hun vlag met de rode hand van Ulster wel mochten dragen. Het 36ste kreeg stelselmatig betere opleiding en betere wapens dan het 16ste.

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de voorbereiding van de tweede slag om Mesen had Majoor Redmond toelating gekregen om bij zijn mannen aan het front zelf te zijn. Hij stormde als 56 jarige als een van de eerste uit de loopgraven bij de start van de aanval en werd al snel door Duitse kogels geveld.[1]

Begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Naar Britse traditie worden de doden op het slagveld begraven. William werd begraven door de mannen van zijn brigade in de Nun's Garden naast het hospice. William ligt heel uitzonderlijk niet op het Locre Hospice Cemetery[2] in Loker maar een aantal meter verderop omdat bij de herbegraving na de oorlog zijn Weduwe Eleanor aan de nonnen gevraagd had zijn graf niet te verplaatsen[3].

[[Categorie:Lid van het House of Commons (Verenigd Koninkrijk)]]