Gebruiker:Take Mirrenberg/Kladblok/Oleg Orlov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: Verwacht nog tot t/m 3 maart bezig te zijn
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Oleg Orlov
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Naam Oleg Petrovitsj Orlov
Geboren 5 mei 1995
Geboorteplaats Moskou
Land Rusland
Beroep bioloog
Bekend van Memorial
Portaal  Portaalicoon   Media

Oleg Petrovitsj Orlov (Russisch: Олег Петрович Орлов) (Moskou, 4 april 1953), is een Russische mensenrechtenactivist. Hij is voorzitter van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en bestuurslid van de internationale, historisch-educatieve vereniging van die organisatie. Van 2004 tot 2006 was Orlov lid van de Raad voor de Mensenrechten van de Russische Federatie. In 2009 ontving Orlov samen met Sergej Kovalev en Ljoedmila Aleksejeva de Sacharovprijs namens Memorial en alle andere mensenrechtenactivisten in Rusland.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Oleg Orlov werd op 4 april 1953 geboren in Moskou in de Sovjet-Unie. Zijn vader, Pjotr Michajlovitsj, was afgestudeerd aan het Moskouse instituut voor technische natuurkunde MIFI; zijn moeder, Svetlana Nikolajevna, was lerares en afgestudeerd aan de filologische faculteit van Staatsuniversiteit van Moskou. Het 20ste congres van de Communistische Partij, dat in 1956 de persoonscultus rond Stalin veroordeelde en informatie onthulde over de misdaden van Stalins regime, had een sterke invloed op Olegs vader. Volgens Orlov werd zijn vader vanaf dat moment een vastberaden tegenstander van het communisme. In de keuken van hun Moskouse appartement kwamen vaak veel mensen samen om politieke gesprekken te voeren, te discussiëren en te luisteren naar liederen van Russische barden, oppositionele chansonniers.

Omdat hij niet meteen werd toegelaten tot de Staatsuniversiteit van Moskou, schreef Orlov zich eerst bij de Landbouwuniversiteit Timiryazevsky. Na korte tijd stapte hij over naar de faculteit biologie aan de Staatsuniversiteit. Na het afronden van zijn studie werkte hij voor het Instituut voor Plantenfysiologie van de Academie van Wetenschappen van de Sovjet-unie. Tijdens zijn werk bij het instituut, na het begin van de oorlog in Afghanistan in 1979, maakte Orlov voor zichzelf een primitieve kopieermachine (hectograaf), en gedurende twee jaar postte hij politieke pamfletten gewijd aan de oorlog, de situatie in Polen en de activiteiten aldaar van de vakbond Solidariteit.

Memorial[bewerken | brontekst bewerken]

Orlov stond aan de wieg van de mensenrechtenorganisatie Memorial.

Strafproces[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 februari 2024 bestempelde het Russische ministerie van Justitie Orlov als een "buitenlandse agent", verwijzend naar zijn verzet tegen de oorlog in Oekraïne, en hem beschuldigend van het verspreiden van "valse informatie" over de acties van de regering. Human Rights Watch verklaarde dat de beslissing om Orlov als buitenlandse agent te bestempelen een straf was voor zijn onthulling van de mensenrechtenschendingen van het Kremlin in Rusland en Oekraïne.

Op 27 februari 2024 bevond de rechtbank in Moskou Oleg Orlov schuldig, met een straf van twee jaar en zes maanden in een strafkolonie. Oleg Orlov wordt ervan beschuldigd het Russische leger "in diskrediet" te hebben gebracht.

Zie de categorie Oleg Orlov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.


[[Categorie:Russisch activist]] [[Categorie:Bioloog]]