Gebruiker:Ter-burg/WiR/Notulen/2014-03-24

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Notulen WiR overleg 2013-03-24[bewerken | brontekst bewerken]

Agenda[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rondje updates
  2. Laatste GLAM ontwikkelingen (Sebastiaan)
    1. Educatie extensie
    2. Wikidata
    3. GLAMwiki Toolset
    4. AR in musea
    5. Wiki loves Bieb
    6. Wiki loves Earth
  3. Overige projecten
    1. Wiki Loves Maps

Aanwezig[bewerken | brontekst bewerken]

SandraF, Hans, Jesse, Sebastiaan, Hay

Afwezig[bewerken | brontekst bewerken]

Maarten, Arie (zonder melding)

Rondje updates[bewerken | brontekst bewerken]

WSWB: Hans[bewerken | brontekst bewerken]

Laatste week bij Atria. Er is aan bijna 100 artikelen gewerkt. Een aantal is verwijderd omdat het NE was, bijvoorbeeld kleine groepjes activisten waar geen documentatie van is. Ook een goed artikel werd ten onrechte verwijderd, hier is nog discussie over. Die zie je wel als rode links op Wikipedia opduiken. Medewerkers van Atria kregen 10 uur om aan Wikipedia artikelen te werken. Het werken aan Wikipedia wordt verder aangemoedigd. Medewerkers hebben al tijd voor social media (twitter, facebook), hier wordt Wikipedia bewerken nu ook onder geschaard.

Hierna zal Hans bij het Vredespaleis aan de slag gaan. Daar zal vooralsnog geen schrijfbijeenkomst georganiseerd worden. Wel zal er een ruime contentdonatie gedaan worden (1700 scans van afbeeldingen uit 18e eeuwse en oudere boeken). Bij het Vredespaleis zijn er wel nog vragen over de mogelijkheden voor naamsvermelding: in hoeverre is naamsvermelding mogelijk bij werk dat bij het Vredespaleis aanwezig is, maar waar ze geen auteursrecht op hebben?

Hay ligt toe dat hij een sjabloon gebruikt om aan te geven waar het bronmateriaal aanwezig is, dat zorgt wel voor publiciteit, maar is het heeft geen gevolgen voor naamsvermelding. Zie als voorbeelden:

  1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amsterdam1688.jpg
  2. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%27De_oude_horn%27_nieuw_centrum_voor_glascultuur_Weeknummer,_78-45_-_Open_Beelden_-_17767.ogv

Om dit sjabloon goed te kunnen gebruiken is het aan te raden om het logo van de instelling ook op Commons toe te voegen, dit heeft wel gevolgen voor het gebruik van het logo door derden. Toevoeging Hans: heeft een lezing gehouden over Afrikaanse letterkunde en Wikipedia voor Commissie voor Zuid-Afrika van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde en er komt nog een artikel over Wikipedia en Afrika in het Britse tijdschrift African Research and Documentation.

SAE: Sandra[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Het expedities project heeft een eigen logo: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Files_from_the_Expedition_Wikipedia_project
  2. In Maastricht is ze begonnen met lessen aan studenten. Cursuspagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/Expeditions/Maastricht_University Foto's: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Expedition_Wikipedia_course_at_Maastricht_University,_Spring_2014
  3. Ook zal ze bij de TU Delft Library cursussen gaan geven. Bij de TU Delft hebben ze een duidelijk een onderwerp in gedachten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Felix_Vening_Meinesz. Medewerkers van de universiteitsbibliotheek willen graag een interactievekaarten-app bouwen over een lange wereldreis van Vening Meinesz, momenteel nog in 'closed' omgeving. Binnenkort gaat Sandra bij de TU Delft uitleg geven over de verschillende mogelijkheden met de Wiki projecten om dit project dichter naar de Wiki-wereld toe te trekken.
  • Expertmeeting Wiki Loves Maps: Zaterdag 24 mei zal er in de Artis Bibliotheek in Amsterdam een expertmeeting zijn voor projecten/enthousiastelingen die een raakvlak hebben met het Wikimaps project. Voor het overvliegen van de projectleider uit Finland (Susanna Anas) zal een FOKA aanvraag gedaan worden bij WMNL.
  1. Oktober wordt Expeditiemaand, dan organiseert Sandra vanuit het project een drietal edit-a-thons.

KB/NA: Hay[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Atlas of Mutual Heritage: grote collectie historische kaarten uit NL collecties (over de VOC en WIC), overlay op Google Maps. De KB heeft een grote set online staan die nergens anders beschikbaar is op het internet. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om dat materiaal (voornamelijk kaarten) te doneren met de GLAMwiki Toolset. Eén vraagstuk wat daar aan bod komt is de resolutie die geüpload wordt.
  2. Hay is naar Finland geweest voor Wiki loves Maps.
  3. 1 april is de volgende wikiworkshop. Hierbij is de Weetfabriek, een interne kennisdissemaniatie club, betrokken. Die zullen de workshop opnemen op video en publiceren.
  4. Hay's laatste wikiworkshop (nog geen datum, wschl eind april) wordt gehouden voor bibliotheekmensen en archiefmensen uit het hele land. Als je nog kandidaat-deelnemers kent, stuur ze dan naar Hay toe.
  5. Hij heeft een voorstel geschreven voor Wikimania: https://wikimania2014.wikimedia.org/wiki/Submissions/First_Dutch_Wikipedian_in_Residence:Lessons_learned_after_nine_months_at_the_National_Archive_and_Library
  6. Op http://www.gahetna.nl/opendata staan veel foto's die nog niet als grote donatie zijn verwerkt, maar wel gebruikt mogen worden. Individuele wikipedianen hebben van de 100.000 foto's al 8.000 geüpload naar commons. Hay heeft een bot geschreven om een template toe te voegen aan de beelden uit deze collectie die al wel op Commons zijn gezet.
  7. Op http://tools.wmflabs.org/hay is een zoek applicatie voor het NA materiaal te vinden
  8. Hij heeft een document op Wikisource toegevoegd. Het voordeel van Wikisource is dat de transcriptie naast het beeld geplaatst kan worden. De beste werkwijze hiervoor is om het beeldmateriaal eerst naar The internet archive te uploaden en daarvandaan naar Wikisource te zetten.

Beeld en Geluid: Jesse[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Is net bij een fashion edit-a-thon in Parijs geweest. Deze was goed bezocht met 33 deelnemers.
  2. Er worden in april 2 workshops gegeven aan werknemers. Deze zaten heel snel vol (40 medewerkers in totaal). Andere afdelingen hebben aangegeven ook een workshop te willen. Hay zal bij de eerste workshop zijn (22 april). 24 april is de volgende.
  3. Er wordt een pool opgezet van mensen die vanuit hun functie met Wikipedia te maken hebben, deze krijgen in mei een extra workshop Wikipedia bewerken.
  4. Rechten zijn vaak nog een punt van discussie, er zijn veel externe rechthebbenden die toestemming moeten geven. Dit kost tijd.
  5. Is veel betrokken bij andere projecten, zoals een wikidata workshop.
  6. De komende tijd zal er ook aandacht besteedt worden aan kleinere en meer concrete activiteiten, zoals een muziek edit-a-thon

Update Sebastiaan[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Educatieextensie is geinstalleerd op nl.wiki zodat je cursussen e.d. kan maken. Mogelijk wordt het maken van instructiemateriaal voor de educatie extensie een stage opdracht.
  2. Wiki Loves Bieb; laagdrempelige Wikipedia cursussen gedurende een half jaar in Bibliotheek in Amersfoort, mogelijk ook in Vlissingen
  3. Bezig met het Train the Trainersprogramma. Wordt waarschijnlijk modulair.

Wiki loves Maps[bewerken | brontekst bewerken]

De WiR's zijn bij hun instellingen aan de slag voor Wiki loves Maps. Er is een (eerste versie) van een template dat gebruikt kan worden voor content donaties en/of activiteiten in het kader van Wiki loves maps. Zie als voorbeeld: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AMH-6700_Gezicht_op_de_slag_om_stad_San_Salvador_in_de_Allerheiligenbaai_tussen_Nederlanders_en_Portugezen_in_1624.jpg Projectpagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Kaarten

Oorlogsmonumentenproject[bewerken | brontekst bewerken]

April wordt oorlogsmonumentenmaand. Samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei. Projectpagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/Oorlogsmonumenten_Nederland SandraF, SandraR, Romaine en Jane werken aan dit project. In april loopt een fotoactie.

Actielijst[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sebastiaan mailt alle deelnemers van de GLAMwiki toolset de laatste informatie: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:GLAMwiki_Toolset_Project/Workshop
  2. Sandra en Hay werken aan de projectpagina https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Kaarten
  3. Sandra vraagt na of 'haar' instellingen ook een bijdrage kunnen leveren in een prijs voor Wiki Loves Maps
  4. Hay doet een aanzet tot contentmateriaal KB/NA voor projectpagina Kaarten
  5. SandraF en Jesse: gezamenlijk kijken naar opties voor edit-a-thon (oid) rond oorlogsmonumenten na april (NIOD, Beeld en Geluid, Nationaal Comité 4 en 5 mei?)
  6. Wikizaterdag over Bots is gewenst.
  7. Iedereen mag elke maand meeschrijven aan This Month in GLAM! https://outreach.wikimedia.org/wiki/GLAM/Newsletter