Wikipedia:GLAM/Oorlogsmonumenten Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo fotoactie oorlogsmonumenten wmnl.png

Fotoactie oorlogsmonumenten - april 2014

De Vereniging Wikimedia Nederland organiseert met ondersteuning van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een fotoactie rondom oorlogsmonumenten. We roepen de bezoekers van Wikipedia en van de website van het comité op om in de maand april foto's te maken van oorlogsmonumenten en die te uploaden.
Oorlogsmonumenten vormen een stuk van ons cultureel erfgoed. Dat willen we graag inzichtelijk en toegankelijk maken voor het publiek. Daarom werken we eraan om van elk oorlogsmonument in Nederland een foto beschikbaar te hebben onder een vrije licentie. En daar kan iedereen aan meehelpen.

Deze fotoactie lijkt een beetje op Wiki Loves Monuments, maar is géén wedstrijd. Dat is gezien het onderwerp niet gepast. Wel zullen er onder de deelnemers een aantal prijzen worden verloot. In het tijdschrift van het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden de mooiste foto's gepubliceerd.

1
Voorwaarden en regels

Bij deelname verklaart u zich akkoord met de volgende voorwaarden:
 1. De foto's moeten geüpload worden in april 2014.
 2. U moet zelf de foto hebben gemaakt.
 3. Wanneer u die foto gemaakt heeft maakt niet uit.
 4. Het is verplicht om een geldig e-mailadres op te geven voor deze fotoactie om deel te nemen in de verloting.
 5. U uploadt de foto via de upload-link in de lijsten van de oorlogsmonumenten.
 6. De foto's worden automatisch onder een vrije licentie geüpload.
 7. De foto's worden automatisch voorzien van het monumentnummer van het monument in de database van het Nationaal Comité.
 8. Foto's van andere monumenten of onderwerpen, of foto's van oorlogsmonumenten die niet in de maand april worden geüpload, tellen niet mee in deze fotoactie, maar zijn wel van harte welkom!


2
Account op Wikimedia Commons

Nog geen account op Wikimedia Commons? Maak het nu aan.
Om deel te kunnen nemen, heeft u een account nodig op Wikimedia Commons, de centrale databank voor foto's en andere media die onder meer op Wikipedia worden gebruikt. Nog geen account op Wikimedia Commons? Maak het nu aan.

U bent hierbij verplicht om een geldig e-mailadres op te geven.

Wanneer u ingelogd bent op Wikimedia Commons, dan is de knop "Aanmelden / registreren" rechtsboven vervangen door uw gebruikersnaam.

3
Foto's uploaden

1. Zoek het monument op in de monumentenlijst. Kies hieronder eerst de provincie, vervolgens de gemeente.

Drenthe · Flevoland · Friesland · Gelderland · Groningen · Limburg · Noord-Brabant · Noord-Holland · Overijssel · Utrecht · Zeeland · Zuid-Holland

2. Ga naar het juiste monument in de lijst. Controleer goed of het om het juiste monument gaat! Klik vervolgens op de uploadknop in de rechter kolom.

3. U wordt nu doorgeschakeld naar het uploadformulier op Wikimedia Commons, de beelddatabank van Wikipedia. Indien u nog niet ingelogd was: log in op Wikimedia Commons.

4. Volg de instructies in het uploadformulier. Uw foto krijgt automatisch het juiste monumentennummer mee.

5. Nog een paar extra tips:

 • Geef een bestand een duidelijke naam met plaatsaanduiding die omschrijft wat er op de foto staat (bij "Opslaan als:"). Geef iedere foto een andere naam!
 • Geef een omschrijving van wat de foto afbeeldt. Gebruik daarvoor het invulveld achter Nederlands.
 • Als u foto's gaat maken, zowel meerdere overzichtsfoto's vanuit verschillende perspectieven als detailfoto's van het monument zijn van harte welkom.
 • Plaats geen tekst in de foto zelf, anders kunnen ze niet gebruikt worden op Wikipedia.

4
Prijzen

Onder de deelnemers die zich aan de regels houden worden prijzen verloot. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Wikimedia Nederland stellen hiervoor vijf prijzenpakketten met onder meer een boek, dvd en T-shirt beschikbaar.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei publiceert een aantal van de mooiste foto's in het eigen tijdschrift.

5
Zie ook

Een overzicht van foto's die met de fotoactie geüpload zijn, staan in deze categorie.