Gebruiker:Thomass999/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ronnie Dean Coleman
Thomass999/Kladblok
Algemene informatie
Geboren 13 mei 1964
Monroe (Louisiana)
Nationaliteit Amerikaans
Land Verenigde Staten
Beroep Bodybuilder

Ronnie Dean Coleman (Monroe, Louisiana, 13 mei, 1964) is een voormalig 'IFBB-Professional' bodybuilder, geboren in de Verenigde Staten. Hij is achtvoudig winnaar van de Mr. Olympia, een prestigieuze jaarlijks georganiseerde Bodybuilding-wedstrijd. Met acht Mr. Olympia titels is hij gedeeld recordhouder met collega bodybuilder Lee Haney. Op het gebied van meeste overwinningen als 'IFBB-pro' is Coleman met 26 titels echter nog altijd de nummer één.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Coleman groeit samen met een broertje en twee zusjes op in Louisiana, waar hij in zijn tienerjaren actief is als American football speler. Als Coleman begint met studeren aan de Grambling State University is hij regelmatig actief in de sportschool om sterker te worden voor zijn sport. In die periode groeit zijn reputatie als American football speler, wat als motivatie werkt om groter en sterker te willen worden dan leeftijdsgenoten. In 1986 studeert Coleman cum laude af met een bachelor boekhouding, waarna hij naar Texas vertrekt. Hier verwacht hij meer kans te hebben op het vinden van werk, wat uiteindelijk resulteert in een baantje als pizzabezorger. Ondertussen gaat de zoektocht naar een andere baan door en zal Coleman in 1989 aan het werk gaan als politieagent.

In Texas stelt een collega voor om in de 'MetroFlex gym' te gaan trainen, welke op dat moment eigendom is van een amateur bodybuilder genaamd Brian Dobson. Coleman weet tot op dat moment nog niet zoveel van bodybuilding, maar begint er in die tijd steeds meer over te leren. Dobson ziet potentie en stelt Coleman zelfs een lidmaatschap voor het leven in het vooruitzicht, als hij Dobson de gelegenheid wil geven om hem te trainen voor de zogenaamde Mr. Texas bodybuilding competitie. Uiteindelijk zal Coleman zowel de zwaargewicht klasse (zwaarder dan 90 kg) als de algemene klasse van deze competitie winnen, waarmee hij tevens zijn trainer, Brian Dobson verslaat. Zo is op 26 jarige leeftijd de eerste trofee een feit. Datzelfde jaar komt het besef dat er voldoende potentie aanwezig is om succesvol te worden in de bodybuilding industrie. Zo besluit Coleman direct mee te doen aan de NPC Texas Championships 1990, waar een derde plek het hoogst haalbare blijkt. Hierna neemt hij een pauze van competitie en wedstrijden, om de focus op trainen te leggen.

In 1991 besluit hij mee te doen aan de World Amateur Championships in Polen. Niet zonder succes, de jury raakt zo onder de indruk van zijn fysiek dat hij tot winnaar uitgeroepen wordt. Naast het winnen van een trofee wordt hiermee de officiële 'Pro Card' verkregen. Coleman mag zichzelf hierdoor op 27 jarige leeftijd een professionele bodybuilder noemen.

Professionele carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Coleman tijdens een signeersessie in 2008

In 1992 doet Coleman in Chicago mee aan zijn eerste officiële wedstrijd als professioneel bodybuilder. Het podium van de professionals blijkt echter van een ander kaliber, waardoor hij genoegen moet nemen met een 11e plaats. Tussen 1992 en 1994 neemt hij aan diverse wedstrijden deel met een derde plaats als hoogste eindklassering.

Het jarenlange trainen werpt echter zijn vruchten af als in 1995 de Canada Pro Cup gewonnen wordt en Coleman zijn eerste trofee als professional binnen sleept. Deze overwinning vormt de basis van een jarenlange dominantie binnen de sport. In de jaren die zullen volgen is hij vrijwel onverslaanbaar, met 24 trofeeën als resultaat. Acht achtereenvolgende jaren blijkt hij onklopbaar tijdens de Mr. Olympia, wat wereldwijd gezien wordt als de belangrijkste bodybuildingwedstrijd. In die tijd werkt Coleman met Chad Nichols, die hem jarenlang voorziet van de meest uitgebalanceerde voedingsschema's. In 1998 wint hij zijn eerste Mr. Olympia, waarover hij later zelf zegt: "Geen titel komt in de buurt van de eerste. Alles was perfect voor deze show. Ik heb er zoveel voor over moeten hebben om daar te winnen."

Na 15 jaar meegedaan te hebben aan verschillende competities en wedstrijden, stopt Coleman er in 2007 na de Mr. Olympia mee. Hier zal hij als vierde eindigen. Tijdens deze show heeft Coleman al last van een blessure, waardoor hij twee weken later geopereerd moet worden. In de jaren die volgen blijkt dit echter niet de enige blessure. Het jarenlange zware trainen blijkt de nodige impact gehad hebben op het lichaam van de achtvoudig kampioen. Meerdere rug- en heupoperaties zorgen er zelfs voor dat hij een tijd lang een rolstoel moet gebruiken.

Nadat Coleman aangeeft met pensioen te gaan, is hij geenszins van plan om de bodybuilding wereld compleet achter zich te laten. Zo heeft hij een eigen supplementenlijn en is hij voor fans geregeld bij bodybuilding tentoonstellingen te zien.

Training[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar na de Mr. Olympia wedstrijd nam Coleman een periode pauze van het trainen om zijn lichaam te laten herstellen. Daarbij is hij altijd voorstander geweest van het gebruiken van losse gewichten en minder van vaste machines. Zijn werkwijze wordt daarom als 'old school' gezien. Opvallend aan zijn trainingsvideo's in vergelijking met andere profs zijn de relatief zware gewichten waarmee hij traint. In een van zijn trainingsopnames [1] is te zien hoe hij tijdens zijn gloriejaren ruim 1000 kg aan gewicht voor acht herhalingen wegduwt met zijn benen. Coleman staat daarnaast bekend om zijn regelmatig terugkerende kreten als 'Yeah buddy', 'Lightweight baby' en 'Ain't nothing but a peanut' in zijn trainingsvideo's, welke hij gebruikt om zichzelf extra te motiveren.

Fysiek[bewerken | brontekst bewerken]

Ronnie Coleman tijdens de FIBO in 2014

Coleman behoort tot de absolute zwaargewichten binnen de bodybuilding sport. Het hoogste gewicht waarmee hij ooit het podium stond was 136 kg. Off-season heeft hij een gewicht van 145 kg bereikt. Zijn armen hebben op hun hoogtepunt een omtrek van 56-61 cm gehad, terwijl zijn borstkas 150 cm mat.

Supplementenlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Niet lang nadat Coleman zijn pensioen heeft aangekondigd werden zijn sponsorcontracten fors verlaagd of stopgezet. Hij verkoopt zijn auto's met het idee om zijn eigen supplementenlijn te beginnen. Dit resulteert uiteindelijk in de 'Ronnie Coleman Signature Series'. Hij bouwt dit merk zonder de hulp van andere populaire namen op. De supplementenlijn wordt inmiddels in meer dan 90 landen verkocht.

Wedstrijden & titels[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Wedstrijd Eindklassering
1990 Mr. Texas 1e
1990 NPC Nationals 3e
1991 IFBB World Amateur Championships 1e
1991 NPC Nationals 4e
1993 IFBB Niagara Falls Pro Invitational 6e
1993 Grand Prix Germany 6e
1993 Chicago Pro Invitational 6e
1993 Grand Prix France 4e
1994 Grand Prix Germany 3e
1994 Grand Prix France 3e
1994 Mr. Olympia 15e
1994 San Jose Pro Invitational 4e
1995 Canada Pro Cup 1e
1996 Canada Pro Cup 1e
1997 Grand Prix 1e
1998 Toronto Invitational 1e
1998 Mr. Olympia 1e
1998 Grand Prix Finland 1e
1999 Mr. Olympia 1e
1999 World Pro Championships 1e
1999 Grand Prix England 1e
2000 Mr. Brody Langley 1e
2000 Grand Prix England 1e
2000 World Pro Championships 1e
2000 Mr. Olympia 1e
2001 Arnold Schwarzenegger Classis 1e
2001 Mr. Olympia 1e
2001 New Zealand Grand Prix 1e
2002 Mr. Olympia 1e
2002 Grand Prix Holland 1e
2003 Mr. Olympia 1e
2003 Grand Prix Russia 1e
2004 Mr. Olympia 1e
2004 Grand Prix England 1e
2004 Grand Prix Holland 1e
2004 Grand Prix Russia 1e
2005 Mr. Olympia 1e
2006 Grand Prix Austria 2e
2006 Grand Prix Holland 2e
2006 Grand Prix Romania 2e
2006 Mr. Olympia 2e
2007 Mr. Olympia 4e

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]