Gebruiker:Timbobs/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donjon
Land van oorsprong Frankrijk
Oorspronkelijke taal Frans
Genre humoristische strip, avonturenstrip, fantasystrip
Creatieteam
Bedenker(s) Lewis Trondheim, Joann Sfar
Schrijver(s) Lewis Trondheim, Joann Sfar
Tekenaar(s) Verschillende
Publicatie
Uitgever Uitgeverij L, Uitgeverij M, Silvester
Publicatiemedia Stripboeken
Huidige status Lopend
Portaal  Portaalicoon   Strip

Donjon is een serie satirische fantasy-stripverhalen bedacht door Joann Sfar en Lewis Trondheim, met bijdragen van verschillende striptekenaars. De serie werd eerst uitgebracht door uitgeverij Delcourt in Frankrijk. In Nederland zijn de eerste albums uitgegeven door Uitgeverij L, hierna heeft Uitgeverij M nog enkele boeken uitgegeven tot 2011. Sinds december 2014 is uitgeverij Silvester begonnen met het uitgeven van de Donjon strips, beginnende met "De nacht van de versierder" (Donjon Monsters 5). De volgorde van uitgaves in Nederland loopt anders dan de volgorde zoals ze in Frankrijk uitgegeven zijn.

De serie is een parodie op Sword and Sorcery in z’n algemeen. Specifiek op de role-playing game Dungeons and Dragons. Alle personages zijn of antropomorfische dieren of andere vreemde wezens. De "donjon" van de titel is in de originele serie een vesting gerund door een zachtaardige kip waar helden komen op zoek naar avontuur en schatten en steevast sterven. De tijdlijn van de hoofdreeks wordt beschreven als de fasen van de dag; de serie waarbij de opbouw van de donjon beschreven wordt heet Potron-Minet (Ochtendgloren), de gloriedagen van de donjon worden beschreven in Zenith, en het onvermijdelijke verval wordt beschreven in de Crepuscule (Avondschemer) verhalen.

Alhoewel slechts een deel van de verhalen beschikbaar zijn in het Nederlands, is de Franse Donjon een ambitieus werk bestaand uit drie subseries en verschillende nevenprojecten.

Universum[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld op een planeet genaamd Terra Amata. Deze wereld is gevuld met vele soorten antropomorfische dieren die tot verschillende volkeren behoren: de vogels van het hertogdom Vaucanson, hond Clérembard, Zootamauxime van konijnen, katten Kochaques vlaktes of Babares olifanten. Er zijn ook vele soorten van fantasie wezens zoals draken, kobolden, de olfs en alle monsters in hun immense diversiteit. Naties leven niet altijd in vrede met elkaar maar voortplanting tussen soorten is soms mogelijk Note 2. Deze wereld, waar magie is zeer aanwezig is, wordt ook bevolkt door ondoden, geesten, vampiers, skeletten, onzichtbaren, etc…

Het verhaal vertelt de avonturen die verband houden met het lot van een fort (een donjon, zoals in role-playing games), door de eeuwen heen op de wereld van Terra Amata. De Donjon is een plek waar alle avonturiers komen om hun kracht te testen, op zoek naar geluk, roem en kennis. Uitzonderlijk, het gekozen standpunt is dat Dungeon Keeper en zijn monsters. The Guardian moet beheren van de Dungeon aan hoe een bedrijf "reclame", beheer van de werknemers (monsters), logistiek (voedsel), moeilijkheidsgraad van de voorgestelde quests ... Deze wereld evolueert dan drie tijdperken Potron-Minet, Zenith en Twilight, die overeenkomen met drie sets. Deze worden aangevuld met bijlagen serie: Monsters, Parade en Bonus. Deze reeksen worden respectievelijk afgekort in de rest van het artikel DPM, DZ, DC, DM, DP en DB. Albums zijn genummerd van -99, het nummer wordt genoemd "niveau". Maar sommige boekdelen verder gaan dan het niveau van -99, zoals 11 -400 niveau DM.


Sub-series[bewerken | brontekst bewerken]

Donjon Ochtendgloren (Donjon Potron-Minet)[bewerken | brontekst bewerken]

Deze verhaallijn, met tekeningen door Christophe Blain, vindt plaats in een eerder tijdperk en beschrijft de gebeurtenissen die leidden tot de oprichting van de donjon.

Donjon Zenith[bewerken | brontekst bewerken]

Donjon Zenith vertelt over de "gouden tijden" van de wereld van Terra Amata. Albums 1 tot 4 zijn getekend door Lewis Trondheim

Donjon Avondschemer (Donjon Crépuscule)[bewerken | brontekst bewerken]

In deze donkere serie is Herbert de Eend, nu bekend als De Grote Khan, de heerser van de Donjon geworden. Marvin de draak, nu oud en blind, gaat op pad met Marvin de Rode, een onbezonnen konijnstrijder.

Donjon Parade[bewerken | brontekst bewerken]

Donjon Parade is een serie opzichzelfstaande humoristische verhalen die zich afspelen tussen deel 1 en 2 van Donjon Zenith, met Marvin en Herbert in de hoofdrol.

Donjon Monsters[bewerken | brontekst bewerken]

In Donjon Monsters spelen secundaire karakters de hoofdrol. "Monsters" verhalen kunnen zich afspelen door de hele tijdlijn heen en geven een aanvulling op het hoofdverhaal.