Gebruiker:Weerbarstig2012

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Onder Weerbarstig2012 ga ik meedoen op Wikipedia. Tenminste, als ik een beetje door heb hoe het allemaal werkt.
Ik heb me bij Wikimedia aangemeld eind 2014. Maar toen kreeg ik in februari 2015 plotseling een aanbod van een pensionada (dus een vrouwelijke gepensioneerde), die vond dat ik een website moest beginnen. Ik zag daar het nut absoluut niet van in. Ik heb al meer dan genoeg aan mijn e-mail. Maar toen zag ik plotseling de website van een schrijver, die zijn website als archief gebruikte. 'Dát is iets voor mij', wist ik onmiddellijk. Ik ging naar mijn pensionada, die toen mijn webmistress werd. Vanaf dat moment werk ik - naast enkele andere bezigheden - aan mijn website. Dat houdt in al mijn artikelen, lezingen, interviews, columns en essays vanaf 1970 tot heden doorlezen en in een bepaalde vorm zetten. Mijn webmistress 'hangt' deze vervolgens 'op' in mijn website. Ik ben nu, begin maart 2016, halverwege. Ik hoop er in de herfst mee klaar te zijn. Daarna ga ik verder met mijn werk voor Wikipedia. In mijn archief staan zo'n twintig artikelen over vrouwen waarvan er zeker de helft nog niet op Wikipedia te vinden zijn.

Vandaag, op 6 maart 2016, ben ik naar het Nederlandse Wikipedia kantoor gespoord om mee te doen aan de actie die Wikipedia heeft georganiseerd met het oog op Internationale Vrouwendag - 8 maart -, d.w.z. ervoor zorgen dat er meer items met onderwerpen over vrouwen op de site komen te staan.

Ik heb vanaf begin jaren zeventig als freelance journaliste vooral geschreven over feministische, maatschappijkritische, feministisch-theologische, ontwikkelingswerk- (met name Kenia), en historische onderwerpen.

Sinds 2011 ben ik lid van een dichterscafé. Poëzie is wat ik al van kinds af aan wilde. Maar ik had er geen tijd voor met mijn freelance journalistieke werk, mijn studies ((feministische)-theologie, Algemene Cultuurwetenschappen) en mijn gezin. Nu ben ik op een leeftijd dat ik me de poëzie kan permitteren. Als er een gedicht is gelukt, is dat voor mij een heel nieuw gevoel van voldoening. Ik had niet gedacht dat dit op mijn leeftijd nog mogelijk was. Evenmin natuurlijk om 'Wikipediaan' te worden. Je leert hiernaast nog vele waanzinnig enthousiaste mensen kennen. In alle leeftijden.

Dat ik sinds 6 maart 2016 niets meer van me heb laten horen, heeft als directe oorzaak, dat mijn computer op 1 april 2016 is beetgenomen door computercriminelen. Al mijn 2200 documenten met inhoud waren versleuteld. Dankzij een intelligente ict-er heb ik het meeste van mijn werk kunnen ontsleutelen en redden. Dit kostte me wel drieënhalve maand, een bijna burn-out en bijna onoverzichtelijke achterstand in mijn hele bestaan. Daarnaast had ik de ziekte en het overlijden van mijn oudste zoon in 2015 te verwerken. Ik schreef hier niet eerder over, maar door het verlies van mijn documenten had ik - hoe raar het misschien klinkt - twee rouwprocessen tegelijkertijd. Dus ik had heel wat bij te spijkeren. Ik heb daarvoor de rest van 2016 genomen. Mijn website is helemaal klaar (www.siethdelhaas.nl), wat me veel voldoening geeft.

Nu, bij de aanvang van het nieuwe jaar 2017, heb ik het gevoel dat ik verder kan gaan met wat ik eind 2014 al wilde: meewerken aan wikipedia. En om aan te sluiten bij wat er intussen ook allemaal in de wereld gaande is, vooral met het oog op de positie van vrouwen, heb ik van half oktober tot 5 november 2016 een reis door Iran gemaakt. Hoe voelt het om rond te rijden, te kijken, mensen te ontmoeten in een land dat zich een islamitische republiek noemt?

Op 28 maart 2017 werd mijn artikel over Katharina von Bora (1499-1552), echtgenote van de kerkhervormer Martin Luther in de Wikipedia-encyclopedie geplaatst.

Ik doe nu onderzoek naar het leven van een in mijn ogen belangrijke vrouw over wie ik voor Wikipedia een artikel wil schrijven: Theresia Saers.

Door mij zijn intussen aangemaakt een artikel over Katharina von Bora, en over Huda Sha'arawi. Vandaag, 21 oktober 2019 ben ik begonnen aan een artikel over de Engelse historica Margot Badran.

Verdere bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]