Naar inhoud springen

Gebruiker:Weerbarstig2012/Theresia Saers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een nieuwe pagina.

Theresia Saers (Rotterdam, 26 maart 1927 - Heeswijk Dinther ...... 2015), treedt op 24 juli 1946 in in de Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef te 's Hertogenbosch, ook wel Zusters van JMJ genoemd. Naast haar werk in het lager en het middelbaar onderwijs, vervult ze talrijke functies binnen en buiten de Sociëteit. Een daarvan is haar werk als vertaalster en schrijfster (vanaf wanneer?) voor de website  womenpriests.org.in (datum) opgericht door de in 1998 uitgetreden Mill Hill priester John Wijngaards. Saers' pleidooi om ook vrouwen als priester in de Rooms Katholieke Kerk te laten functioneren, onderbouwt ze met de rol van Maria van Magdala in de Bijbelse Evangeliën en het in 1896 gevonden Evangelie volgens Maria (Magdalene)[1].. Dit betekende een belangrijke toevoeging aan de website womenpriests.org..

Saers studeerde alvorens ze intrad in de Sociëteit aan de Kweekschool van JMJ. Ze begon als onderwijzeres in het Lager Onderwijs en het ULO. Vanaf 1959 werd ze, na een vervolgstudie, lerares Engels aan de hoogste klassen van twee Middelbare Scholen in haar geboorteplaats. (Moeten de namen van de scholen er bij?) Daarnaast gaf ze les in het Huis van Bewaring in die stad. In 1969 werkte ze drie maanden in Indonesië in verband met de opleiding Engels van jonge (inheemse?) zusters (van haar Sociëteit?). In 1997 werd ze vaste medewerker van het Informatie Bulletin van de Sociëteit (internationaal?) Ze werd (Welk jaar? voorzitter van de Financiële (internationaal) Commissie en in (wanneer??) lid van de Werkgroep Alleenwonenden.

Buiten de De Sociëteit vervulde ze diverse taken zoals voorzitter van de docentenraad van het lyceum Maria Virgo, twee periodes lid van de Werkgroep Religieuzenberaad Rotterdam. lid diocesane pastorale raad bisdom Rotterdam, lid kerkbestuur St. Bavoparochie Rotterdam, Pendrechts columniste 'Penwiel en Bavoklanken', vrijwilligster Bavoparochie met speciale aandacht voor allochtonen nieuwkomers met als resultaat medeoprichtsters inloophuis 'Het Verhaal', medeoprichster 'ActiePendrecht Open Huis', auteur, redactie en medewerker 'Opbouw' een uitgave van de paters van het H. Sacrament, columniste informatieblad van de Sociëteit JMJ

- Wanneer ging Theresia buiten het klooster wonen?

Onderin: Alle publicaties van Theresia.

Bibliografie:[bewerken | brontekst bewerken]

2007 - Een vreugde voor God

 
  “ Ik heb op vrij veel plaatsen in ons land in kerken gepreekt, heel veel huisbezoek gedaan in twee verschillende Rotterdamse volkswijken.”

“Daar heb ik de verhalen van mensen gehoord over hun ervaringen met de Kerk. Ik heb een oecumenisch Inloophuis helpen oprichten. Ik was lid van de Diocesane Pastorale Raad en van een parochiebestuur.”

“In Harlem, New York, logeerde ik enige tijd bij een communiteit van zwarte zusters en bezocht hun scholen.”

“Ben tweemaal voor een korte periode uitgezonden naar Indonesië.”

“Tegenwoordig woon ik in een omgeving met opnieuw veel oecumenische contacten. Ik ben weer betrokken geraakt bij diaconaal en pastoraal werk. En overal leerde ik bij over het functioneren van de Kerk en helaas ook over haar disfunctioneren.”

“Op een gegeven moment raakte ik geïnteresseerd in de figuur van Maria Magdalena en haar importantie binnen de evangeliën. Daardoor kreeg ik oog voor het ontbreken van de vrouw op zoveel punten van ons kerkelijk bestaan. Sindsdien heb ik over Maria Magdalena geschreven en voordrachten over haar gehouden.”

    “Ik werk voor www.womenpriests.org als schrijfster en vertaalster.”

Van haar hand verschenen: [bewerken | brontekst bewerken]

( op womenpriests website)[bewerken | brontekst bewerken]

Theresia heeft nog veel meer geschreven[bewerken | brontekst bewerken]

bezoek haar website![bewerken | brontekst bewerken]

Inleiding Beeld Meditaties Bibliografie Evangelie-teksten ‘Een Albasten Kruik’ Terug naar ‘home’ pagina

 

  1. Slavenburg, Jacob en Willem Glaudemans (2004). Nag Hammadi Geschriften. Een integrale vertalng van alle teksten uit de Nag Hammadi Codices en de Berlijnse Codex. Ankh-Hermes bv - Deventer, pp. 1113 - 1126. ISBN 90 202 1964 2.