Gebruiker:WilverVision/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Max Skladanovsky[bewerken | brontekst bewerken]

Max Skladanovsky (Berlijn-Pankow, 30 April 1863 – Berlijn, 30 November 1939) was een Duitse uitvinder en filmmaker. Hij staat erom bekend samen met zijn broer Emil de eerste filmvertoning te hebben gegeven voor een openbaar publiek.

Op deze foto is een filmbeeld te zien met Max Skladanovsky en zijn broer Emil erop.
Max en zijn broer Emil.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Max Skladanovsky is geboren op 30 april 1863 in Berlijn als de zoon van glaszetter Carl Skladanovsky. Samen met zijn broer Emil en zijn vader Carl begon hij in 1879 met het vertonen van toverlantaarns.

Bioskop[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Skladanovsky precies zijn filmcamera heeft uitgevonden is onduidelijk. Zelf heeft hij de claim gemaakt dat dit al in oktober 1892 was, maar het wordt waarschijnlijker geacht dat hij zijn eerste opnames in de zomer van 1894 heeft gemaakt.[1] Met deze camera kon hij op celluloid filmbeelden maken. Om deze beelden te vertonen heeft Skladanovsky de Bioskop-projector ontworpen, waarin twee rollen afwisselend beeld lieten zien om uiteindelijk tot zestien beelden per seconde te komen.[2] De eerste vertoning die hiermee gedaan werd vond plaats op 1 november 1895, bijna twee maanden voor de eerste publieke vertoning van de gebroeders Lumière met hun cinématographe. Deze vertoning vond plaats in het Wintergarten-theater, bij Hotel Central in Berlijn. Tijdens deze vertoning werden verschillende korte films vertoond,

Hoewel de broers Skladanovsky dus eerder waren met een publieke vertoning zijn uiteindelijk de gebroeders Lumière de geschiedenis in gegaan als de uitvinders van de film. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat de cinematograaf van de broers Lumière handiger in gebruik was; voor de Bioskop van Skladanovsky moest met twee verschillende filmrollen tegelijkertijd gewerkt worden, terwijl bij de cinematograaf van de broers Lumière slechts een rol nodig was.[3]

Nazi-Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

Filmography[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Barber, Stephen, The Skladanowsky Brothers: The Devil Knows – Senses of Cinema. Geraadpleegd op 1 november 2022.
  2. Who's Who of Victorian Cinema. www.victorian-cinema.net. Geraadpleegd op 1 november 2022.
  3. Uitvinding van de cinema. www.historamarond1900.nl. Geraadpleegd op 1 november 2022.