Gebruiker:Wytzeschouten/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Valys is de productnaam voor bovenregionaal sociaal-recreatief vervoer voor gehandicapten. Het gaat om vervoer over langere afstanden voor mensen met een beperking. Het vervoer is bedoeld voor mensen die reizen buiten de eigen regio niet of slechts onder begeleiding met openbaar vervoer (bus, tram, metro, trein) kunnen maken.

Vervoer voor gehandicapten[bewerken | brontekst bewerken]

Valys is een aanvulling op het WMO-vervoer: het lokale (regionale) taxivervoer voor mensen met een beperking, waarvoor vaak de naam 'Regiotaxi' wordt gebruikt. Regiotaxi en Valys samen moeten ervoor zorgen dat mensen met een beperking zowel in en rond hun eigen gemeente als in heel Nederland naar een bestemming van hun keuze kunnen reizen.

Sinds 1994 moeten gemeenten hun burgers met beperkingen in staat stellen om zich te verplaatsen. Gemeenten vullen deze plicht veelal in door deeltaxivervoer te organiseren, meestal onder de productnaam Regiotaxi, voor vervoer binnen vijf zones van de woonplaats, tegen een laag tarief. Dit is nog steeds het geval, hoewel de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gemeenten meer ruimte geeft om andere afspraken met burgers te maken.

Het regelen van vervoer buiten deze vijf zones was in beginsel geen taak voor gemeentes; zij hoefden alleen een voorziening te treffen bij "dreigend sociaal isolement". Burgers met een beperking bleken echter ook behoefte te hebben om buiten de eigen regio te reizen zonder dat er sprake was van dreigend sociaal isolement.

Bij een evaluatie in 1998 koos de minister van Sociale Zaken ervoor om de zorgplicht van gemeenten niet verder uit te breiden, maar wel een voorziening te creëren voor de vervoerbehoefte van mensen met een beperking.

TraXX[bewerken | brontekst bewerken]

Aan deze keuze werd invulling gegeven met het concept 'bovenregionaal gehandicaptenvervoer.' Dit vervoer werd van 1999 tot 2004 uitgevoerd door Connexxion onder de naam TraXX. Daarna koos het verantwoordelijke ministerie (dat was inmiddels VWS) om een eigen productnaam met eigen logo te laten ontwikkelen, die gebruikt moest worden door de gekozen vervoerder. Deze productnaam is Valys.

Regeling en productvoorwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Het bovenregionaal sociaal-recreatief vervoer voor mensen met een beperking is niet in een wet of een besluit geregeld, maar in een privaatrechtelijk contract tussen het ministerie van VWS en de vervoerder.

Valys is geen algemeen toegankelijke voorziening. Reizigers hebben een Valys-pas nodig, die zij kunnen aanvragen als ze van hun gemeente op grond van de WMO een vervoerindicatie of een rolstoel hebben gekregen.

Valys is aanvullend op andere vormen van vervoer voor mensen met een beperking. Vervoer van en naar AWBZ-instellingen, leerlingenvervoer, ziekenvervoer en WIA-vervoer zijn voorbeelden van regelingen waarmee mensen reizen voor specifieke kunnen maken. Valys is bedoeld voor reizen met andere doeleinden, waarvoor geen overheidsinstantie of verzekeraar kan worden aangesproken. Vandaar de term 'sociaal-recreatief.'

Uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Het budget bedraagt circa 60 miljoen euro per jaar. Het vervoer wordt aanbesteed. De huidige vervoerder Transvision heeft een contract voor de periode 2013-2017.

Bronnen: "Toekomst van sociaalrecreatief, bovenregionaal vervoer voor mensen met een beperking"