Gebruiker:Yannick reynaert/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De slimme stad[bewerken | brontekst bewerken]

De slimme stad is een stadstaat waarin alles verbonden is met elkaar via een netwerk van sensoren, internet , personen, hoogstaande technologische apparaten. Het internet of things wordt gezien als de motor van de smart nation. De game watch dogs is hiervan een goed voorbeeld. Ook is het een design van een perfecte gevangenis zoals een panopticum waarin er één centrale toren is waaruit je alles kan bekijken, bewaken, onderzoeken, controleren en eventueel actie ondernemen indien nodig.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het concept is ontstaan door de techindustrie. Doordat steden aan de grond liggen van economische ontwikkeling en dit in combinatie met de technologische revolutie is de slimme stad een goudmijn met een miljardenomzet.

Utopie en dystopie tegelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Technologie heeft natuurlijk talloze voordelen maar jammer genoeg zijn er natuurlijk ook altijd nadelen aan verbonden. Een stad waarin alles verbonden is met elkaar klinkt natuurlijk goed. Maar is het wel ethisch verantwoordt om de macht te leggen bij een aantal technologische bedrijven? Dit is een vraag die veel voorkomt in de media. Een slimme stad is goed voor de economie en kan ons leven vergemakkelijken maar het blijft een utopie Wanneer je het realiseert kan het zeer gemakkelijk omslaan in een dystopie. Dit komt doordat de mensen het gevoel zullen krijgen dat ze in een big brother maatschappij leven. Dit blijft een moeilijke kwestie waarover veel verschillende meningen zijn.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Singapore

Het bekendste voorbeeld op wereldschaal is Singapore die de eerste smart nation van de wereld wil worden. Hoge verwachtingen en talloze investeringen moeten een nieuwe stadstaat creëren waarin alles met elkaar verbonden is. Op de internet-of-things Asai conferentie zagen we al deze technologische snufjes die momenteel bestaan. Vertegenwoordigers van bedrijven en overheden komen samen met elkaar om zich op de hoogte te brengen van alle ontwikkelingen van het internet of things . Maar niet alleen in Singapore zijn ze bezig met het uitbouwen van een slimme stad. Ook Amsterdam, Bristol en Barcelona zijn volop bezig met het creëren van een smart nation. Hierbij vragen ze de hulp van hun inwoners om problemen te melden of om mee te denken over technologische snufjes die gemakkelijk dingen kunnen voorkomen of misschien zelf oplossen. Masdar kan genomen worden als een voorbeeld van een slimme stad. Masdar wordt de groene stad van de toekomst genoemd die volledig op duurzame energie draait.

Videografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]